Adakah projek terusan Nil akan mengeringkan tanah lembap terbesar di Afrika?

Dilihat dari angkasa, paya Sudd ialah lumpur hijau gergasi di mana White Nile, salah satu daripada dua cabang utama sungai besar itu, terbentang merentasi tanah gersang yang rata, membentuk pelbagai saluran belakang yang sering dilitupi tumbuh-tumbuhan terapung. Tanah lembap air tawar terbesar di Afrika secara kekal menempati kira-kira 3,500 batu persegi di kawasan kering di Sudan Selatan dan banjir sehingga 10 kali ganda lagi pada musim hujan.

Tetapi sekarang Sudd berada di bawah ancaman untuk bertukar menjadi padang pasir dengan menghidupkan semula projek mega kejuruteraan separuh siap yang akan mengalihkan Sungai Nil dari tanah lembap dan memendekkan laluannya ke utara ke Laut Mediterranean.

Mesir, yang menaja projek asal Terusan Jonglei yang malang 40 tahun lalu, bersedia untuk membiayai skim itu, yang akan mengurangkan penyejatan dari paya, dan seterusnya menghantar air ke hilir ke takungannya. Menteri dalam kerajaan Sudan Selatan berharap terusan itu juga akan mengurangkan banjir di sekitar paya, yang memaksa ratusan ribu orang meninggalkan rumah mereka tahun lepas.

Pemuliharaan berkata walaupun kehilangan sebahagian daripada Sudd akan menjadi bencana ekologi, mengeringkan paya kedua terbesar di dunia dan menamatkan banjir bermusim di padang rumput di sekitarnya, yang terdiri daripada kawasan sabana utuh terbesar di Afrika.

Sudd adalah rumah kepada beribu-ribu buaya, kuda nil, gajah, dan kuda belang, serta kebanyakan bangau kasut dunia. Ia juga mengekalkan salah satu daripada migrasi mamalia terbesar di dunia, di mana kira-kira 1.3 juta antelop — terdiri daripada kob, tiang dan gazelle Mongalla bertelinga putih — berpindah setiap tahun dari timur Sudd merentasi ratusan batu padang rumput terbuka ke Gambella di Ethiopia. Sebahagian besar daripada ini akan hilang.

Sementara itu, pakar hidrologi mengatakan bahawa walaupun pemotongan sejatan dari paya boleh menghantar air ke Mesir, ia akan mengurangkan hujan untuk ladang dan hutan hujan di seluruh Sudan Selatan dan negara jiran.

Perairan Nil mengambil masa lebih setahun untuk melalui paya Sudd. Sekitar separuh aliran, kira-kira 3.4 batu padu setiap tahun, menyejat di bawah matahari tropika. Terusan itu – yang pertama kali dicadangkan oleh jurutera kolonial British pada tahun 1904 dan dua pertiga siap pada tahun 1980-an sebelum ditinggalkan kerana perang saudara – akan mengurangkan kerugian ini secara radikal, memberikan anggaran 1.15 batu padu lebih banyak air untuk mengairi tanaman di hilir sungai. Mesir.

Tapak terbiar Terusan Jonglei yang separuh siap adalah salah satu pemandangan paling aneh di Afrika. Penggalian kering, 250 kaki lebar dan sehingga 25 kaki dalam, menjangkau hampir padang pasir di timur Sudd sejauh 160 batu, berakhir di Bucketwheel, mesin penggali berpandukan laser 2,300 tan setinggi bangunan lima tingkat. Mesin itu dibawa ke sana pada tahun 1978 oleh sebuah syarikat pembinaan Perancis, dan selama enam tahun 12 baldi berputar gergasinya terus menggali terusan itu.

Menjelang tahun 1984, ia telah menggali dua -pertiga daripada saluran yang dimaksudkan. Kemudian, kerja tiba-tiba dihentikan selepas pengendali diculik oleh pemisah pemberontak yang berniat untuk melindungi Sudd dan menjadikan wilayah selatan terpencil Sudan menjadi negeri baharu Sudan Selatan.

Pemberontak melihat terusan itu sebagai pencurian air oleh Mesir yang akan melucutkan perikanan komuniti Dinka, Nuer, dan Shilluk yang nomad Sudd serta padang rumput yang banjir bermusim yang besar yang penting untuk ternakan mereka.

Perang saudara selama 22 tahun menyusul, yang akhirnya dimenangi oleh pemberontak. Tetapi sejak Sudan Selatan mencapai kemerdekaan, beberapa menteri negara baharu itu berubah hati dan mahu menyiapkan terusan itu. Mereka kini melihat Sudd bukan sebagai aset ekologi, tetapi sebagai ancaman.

Sejak kebelakangan ini, ramai bekas nomad telah mengamalkan gaya hidup yang lebih tidak aktif dengan rumah dibina di tempat yang terdedah kepada kekacauan Sudd. Sehingga setengah juta orang terpaksa meninggalkan rumah mereka tahun lepas kerana aliran tinggi di sungai Nil membesarkan paya. Terdapat seruan yang semakin meningkat dalam kerajaan untuk menjinakkan banjir dan memanfaatkan air Sudd untuk pembangunan ekonomi.

Pembentangan peribadi oleh menteri air ketika itu Manawa Peter Gatkuoth kepada Majlis Menteri pada Disember 2021, dilihat oleh Yale Environment 360, mendakwa bahawa terusan itu boleh menyediakan air untuk mengairi sehingga 7.5 juta ekar, kawasan seluas Maryland , “menaik taraf pengangkutan sungai, pelancongan, perdagangan, industri, dan pembangunan sosial,” dan meningkatkan keselamatan makanan negara, sambil menanam tanaman eksport dan membenarkan pembangunan ladang ikan. (Gatkuoth meninggal dunia secara mengejut akibat sakit jantung pada 19 Jun.)

Pada Februari, naib presiden infrastruktur Sudan Selatan, Taban Deng Gai, yang berasal dari kawasan yang dilanda banjir baru-baru ini, menjadi menteri pertama yang memanggil secara terbuka supaya terusan itu disiapkan. “Agar tanah kita tidak ditenggelami banjir, mari kita benarkan air ini mengalir kepada mereka yang memerlukannya di Mesir,” katanya. Jangkaan adalah bahawa kerajaan Mesir, yang paling banyak mendapat keuntungan daripada projek itu, akan membayar bil. Kerajaan Mesir tidak menjawab permintaan untuk komen.

Walaupun keinginan untuk meneruskan skim itu, pihak lawan semakin teratur. Gabungan longgar anggota Badan Perundangan Negara yang prihatin terhadap alam sekitar, dan pegawai kerajaan dan NGO di Sudan Selatan telah menolak, membentuk kempen Save The Sudd. Beberapa orang telah ditemu bual untuk artikel ini. Sebilangan besar ingin kekal tanpa nama, tetapi seseorang yang telah melanggar perlindungan ialah naib canselor Universiti Juba, John Akec.

Buat masa ini, kementerian alam sekitar berpihak kepada penentang projek itu. Dengan kementerian yang berbeza bertelagah, Presiden Sudan Selatan Salva Kiir Mayardit telah menjemput pakar asing ke mesyuarat pada bulan Julai untuk membincangkan pengurusan Sungai Nil dan Sudd. “Kerajaan ingin mengetahui dengan tepat kesan air Nil, terutamanya pembersihan Sungai Nil, penggalian terusan, dan kesan ekologi kepada Sudan Selatan … supaya kerajaan boleh memberi kelulusan atau menafikan kelulusan itu,” jurucakap presiden berkata.

Pakar asing yang dijangka hadir tidak mendedahkan pendapat mereka ketika dihubungi untuk mendapatkan ulasan. Tetapi ramai pakar luar lain berbaris dengan Save The Sudd.

A Penilaian 2020 untuk Inisiatif Lembangan Nil, perkongsian antara kerajaan kerajaan di sepanjang sungai, meletakkan jumlah ekonomi nilai Sudd untuk sumber semula jadi, mengawal sungai, dan faedah budaya dan biodiversiti pada $3.3 bilion.”

Kementerian air dan pengairan Mesir dan Sudan Selatan bersetuju untuk menjalankan projek bersama di Sungai Nil pada 2020. Awal musim panas ini, dalam apa yang dilihat ramai sebagai permulaan kepada terusan, mereka mengumumkan merancang untuk operasi pengorekan besar-besaran di Sudd untuk melegakan banjir. Bulan lalu kementerian Sudan Selatan menerima penghantaran beberapa mesin pengorekan Mesir yang besar untuk membuang tumbuh-tumbuhan dari 20 batu saluran air di utara paya, “untuk kesihatan sistem sungai.” Pengorekan itu juga akan, kata menteri air pada perjalanan ke Kaherah tahun lepas, tingkatkan aliran air ke Sungai Nil.

Tetapi penentang mengatakan pengorekan itu akan mencemarkan sungai, memusnahkan tanah lembap, hutan, dan padang ragut, dan merosakkan bekalan air untuk masyarakat setempat.

Penyokong terusan itu menegaskan bahawa ia tidak akan sepenuhnya keringkan Sudd, kecilkan sahaja. Namun berapa banyak yang tidak pasti. Anggaran yang diterbitkan bagi julat kerugian daripada 7 peratus, dicadangkan oleh Mariam Allam dari MIT dan Universiti Kaherah, setinggi 40 peratus.

Tetapi pakar hidrologi mengatakan premis pusat projek terusan itu — bahawa ia boleh menjimatkan air dengan mengurangkan “kerugian” penyejatan dalam Sudd – adalah sesat. Air yang disejat tidak hilang, kata mereka. Ia melembapkan udara dan menghasilkan hujan mengikut angin yang mengekalkan hutan dan tanaman.

Hidrologi terperinci kajian pemodelan diterbitkan pada tahun 2010 oleh Ruud van der Ent dari Universiti Teknologi Delft mendapati bahawa sekurang-kurangnya separuh daripada hujan tempatan akhirnya disuap oleh penyejatan dari tanah. Akec Universiti Juba berkata air yang menyejat dari paya dan dibawa ke selatan mengikut angin bertanggungjawab untuk mengekalkan “tali pinggang hijau” merentasi sebahagian besar selatan Sudan Selatan dan ke Republik Demokratik Congo dan Uganda yang berdekatan. Mengecutkan Sudd boleh menghapuskan hujan sepanjang tahun di kawasan ini, katanya.

Mengeringkan Sudd juga akan membebaskan gas rumah hijau. Paya ini mempunyai dianggarkan 6,200 batu persegi gambut, yang menyimpan lebih daripada 10 kali lebih banyak karbon daripada kawasan hutan hujan yang setara. Ia memegang sekitar 4 bilion tan karbon, kebanyakannya boleh dilepaskan jika terusan itu siap.

About Admin788

Check Also

Klinik perubatan bergerak mengiringi jemaah haji yang dalam perjalanan dari Makkah ke Madinah

Klinik perubatan bergerak mengiringi jemaah haji yang dalam perjalanan dari Makkah ke Madinah

LONDON: Lawatan Presiden Amerika Syarikat Joe Biden yang akan datang ke Arab Saudi adalah “pivotal” …

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.