Selasa , Februari 7 2023

Alam sedang dalam krisis. Laporan PBB mengatakan ekonomi rabun adalah yang harus dipersalahkan.

Penilaian yang meluas datang daripada Platform Dasar Sains Antara Kerajaan PBB mengenai Biodiversiti dan Perkhidmatan Ekosistem, atau IPBES. Kumpulan 82 pakar itu menyusun penyelidikan secara berkala dan membuat cadangan untuk membendung kehilangan alam semula jadi yang semakin pantas, sama seperti Panel Antara Kerajaan mengenai Perubahan Iklim lakukan untuk pemanasan global.

Laporan terbaharu IPBES, yang ditulis atas empat tahun, mewakili percubaan unik untuk menilai pelbagai kanta melalui mana manusia melihat dunia semula jadi. Kebanyakan apa yang dipanggil “nilai alam” ini wujud di luar ekonomi standard, seperti manfaat psikologi yang mantap alam semula jadi. Tetapi laporan itu mendapati bahawa nilai-nilai ini telah dibayangi oleh satu set pertimbangan untung dan rugi yang cetek: nilai instrumental berasaskan pasaran alam semula jadi,” seperti yang dinyatakan oleh laporan itu, memetik kapasiti alam semula jadi untuk menghasilkan kuantiti makanan yang besar sebagai contoh . Hampir tiga perempat daripada semua kajian yang disemak oleh IPBES, diterbitkan antara 2010 dan 2020, memfokuskan pada nilai berasaskan pasaran ini.

Mengabaikan faedah alam semula jadi yang lebih luas telah membantu menjerumuskan dunia ke dalam krisis biodiversiti , laporan itu berkata. Lebih daripada 1 juta spesies tumbuhan dan haiwan berisiko kepupusan, dan penebangan hutan menyebabkan kerugian tahunan hampir 250 juta ekar hutan setiap tahun antara 2015 dan 2020. laporan berasingan yang dikeluarkan minggu lepas oleh IPBES menunjukkan bahawa kerugian ini boleh membawa akibat yang mendalam bagi manusia, kerana spesies liar menyokong kehidupan dan mata pencarian lebih separuh daripada populasi dunia.

Walaupun laporan terbaharu tidak menumpukan pada mana-mana negara, menolak faedah bukan kewangan alam semula jadi telah menghalang tindakan alam sekitar AS juga. Apabila Pejabat Belanjawan Kongres mula menyediakan analisis tertumpu kos mengenai undang-undang untuk alam sekitar, kemiskinan dan kesihatan pada tahun 1970-an, ia menghakis justifikasi moral untuk usaha. Menjelang 1990-an, pendekatan ini telah membuka pintu kepada penyelidikan yang dibiayai oleh industri bahan api fosil yang menjadikan tindakan alam sekitar kelihatan sangat mahal.

Untuk mengubah paradigma, pengarang IPBES mengesyorkan empat cara luas untuk mempertimbangkan hubungan kita dengan dunia semula jadi: “hidup dari,” “hidup dengan,” “hidup dalam,” dan “hidup. sebagai” alam semula jadi. Rangka kerja ini menggalakkan pembuat keputusan untuk mengambil kira bukan sahaja apa yang alam boleh sediakan kepada manusia, tetapi juga cara ia memupuk rasa identiti dan kepuasan rohani. “Hidup dengan alam semula jadi” juga mengiktiraf bahawa spesies lain mempunyai hak untuk berkembang maju, tanpa mengira sebarang “nilai” yang mereka berikan kepada manusia.

Satu contoh ilustrasi datang dari Orang Asli Amerika Selatan komuniti, yang tanggapan mereka tentang Buen Vivir — “hidup yang baik” — telah memaklumkan pergerakan hak alam semula jadi untuk melindungi sungai, hutan dan spesies liar daripada pembangunan. Hanya Mac ini, perundangan di Panama mengiktiraf hak undang-undang alam semula jadi untuk “wujud, berterusan dan menjana semula kitaran hayatnya” dan untuk “dipulihkan” selepas orang telah merosakkannya

Laporan itu datang di tengah-tengah peningkatan pengiktirafan tentang keperluan untuk mengutamakan pandangan dunia yang berbeza-beza. Tahun lepas, laporan yang ditugaskan oleh Perbendaharaan UK mendapati bahawa tumpuan yang berlebihan pada kayu pengukur seperti pertumbuhan ekonomi meletakkan dunia pada “risiko melampau” kerosakan ekologi. Secara berasingan, saintis iklim PBB telah mula menggabungkan perspektif Orang Asli ke dalam laporan penilaian berpengaruh mereka, mengiktiraf peranan yang boleh dimainkan oleh Orang Asli dalam dunia usaha untuk mengurangkan pelepasan gas rumah hijau.

About Admin788

Check Also

Klinik perubatan bergerak mengiringi jemaah haji yang dalam perjalanan dari Makkah ke Madinah

Klinik perubatan bergerak mengiringi jemaah haji yang dalam perjalanan dari Makkah ke Madinah

LONDON: Lawatan Presiden Amerika Syarikat Joe Biden yang akan datang ke Arab Saudi adalah “pivotal” …

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.