Selasa , Februari 7 2023

Apa yang berlaku kepada ‘perang ke atas arang batu’ di Virginia Barat?

Apabila anda turun di selekoh di jalan yang mengalir di sepanjang Sungai Arang, pikap menunggang ekor anda kerana anda tidak cenderung untuk mengambil selekoh rambut pada kelajuan 60 batu sejam, anda akan tiba di rumah di mana Junior Walk dibesarkan, di mana ibu bapanya masih tinggal. Eunice, Virginia Barat, tidak lebih daripada deretan banglo yang duduk membelakangi jalan dan pintu depannya mungkin seratus kaki dari Sungai Arang yang sejuk beku. Adik perempuan Walk, Natasha dan pasangan serta bayinya tinggal di kawasan rumah yang sama, dan dia sendiri memiliki rumah dua pintu ke bawah. Tetapi bumbungnya runtuh dan kos untuk membaikinya adalah lebih daripada nilai rumah itu sendiri, jadi dia “menyerahkannya kembali kepada alam semula jadi”. Terdapat tiga kereta sampah di halaman rumahnya menunggu jualan kepada John di kedai senjata api dan pajak gadai di bandar sebelah, setelah harga yang sesuai dipersetujui.

Tidak lebih daripada panjang blok bandar yang terbentang di antara pelongsor arang batu dan pintu hadapan Walks. Arang batu telah dilombong di lembah sejak dua ratus tahun yang lalu — dan Walks serta saudara-mara mereka telah berada di sini hampir sama lamanya. Tetapi lombong Black Eagle adalah baharu, telah dibuka pada tahun 2018, dan aliran antrasit, habuk dan batu mengalir keluar dari gunung dan lebih kurang terus ke ambang pintu depan. Datuk Walk sudah mempunyai paru-paru hitam dari bertahun-tahun bekerja di lombong lain di atas jalan; ibunya Shelia bangun dan mengelap lapisan habuk silika yang terkumpul di kaunter dapur semalaman, walaupun dengan setiap tingkap ditutup. Bayi Natasha dilahirkan pramatang.

Walk berumur 32 tahun dan telah berjuang menentang syarikat arang batu di lembah sepanjang hayat dewasanya. Pernah suatu ketika dia mengembara ke setiap negeri di bawah 48 (mengikut kiraan sendiri) untuk bercakap bagi pihak Coal River Mountain Watch, organisasi kecil akar umbi tempat dia bekerja. Dia akan pergi ke sidang kemuncak dan persidangan dan dewan universiti dan bercakap tentang perlombongan penyingkiran puncak gunung dan anak sungai yang tercemar dan udara beracun dan kadar kanser yang melangit, dan kuasa aktivisme daging dan darah yang sebenar, di atas tanah, untuk melawan. kembali menentang semua itu.

Tetapi hari ini, jika anda mencadangkan bahawa Walk ialah wira tempatan “pergerakan iklim belia,” dia berbulu. Atas dua sebab: Satu, dia telah membayar bil sendiri selama separuh hayatnya, yang dia pertikaikan meletakkannya di luar kategori “belia”. Dan dua, dia bosan dipuji sebagai penyelamat dalam perang melawan arang batu, terutamanya kerana dia melihat cara peperangan itu berlaku apabila perhatian pergerakan alam sekitar beralih ke tempat lain.

Pada permulaan milenium ini, Lembah Sungai Arang Batu yang merentasi daerah Boone dan Raleigh di selatan Virginia Barat merupakan tapak pergerakan anti arang batu yang rancak. Beberapa aktivis alam sekitar yang bercita-cita tinggi dan pengembaraan memutuskan bahawa jika mereka mahu meletakkan pedang di tengah-tengah krisis iklim yang menjulang, tidak ada tempat yang lebih baik untuk bermula daripada jauh di dalam sarang naga.

Lagenda cukup banyak menulis sendiri. Syarikat arang batu telah meruntuhkan hutan biodiversiti dan meletupkan gunung untuk menggali berjuta-juta tan emas hitam yang memanaskan iklim, meninggalkan komuniti yang miskin dan sakit serta memusnahkan ekosistem di belakang mereka. Untuk melawan mereka, ratusan aktivis mengembara dari seluruh dunia ke Virginia Barat, membentuk sekatan, berkhemah di atas pokok, dan merantai diri mereka dengan peralatan.

Dan di suatu tempat di sepanjang jalan, pergerakan itu kehilangan momentumnya. Sepanjang satu dekad, tumpuan di negara arang batu Virginia Barat semakin pudar, walaupun lombong permukaan baharu terus tumbuh seperti kulat. Ancaman baru telah muncul: fracking, dan semua pembangunan bahan api fosil baru yang menggila yang datang bersamanya. Para aktivis perlahan-lahan berkemas dan mengalir pulang ke rumah atau menyertai protes terhadap saluran paip minyak dan gas. Industri arang batu kekal, cengkamannya dilemahkan oleh tindakan undang-undang, kebankrapan, dan pertumbuhan gas asli yang murah, tetapi sangat hidup.

Ini adalah kisah alam sekitar Amerika untuk abad ke-21, dengan semua perangkap — perhatian berubah-ubah terhadap kemasyhuran dan media, pertempuran yang seolah-olah tidak berkesudahan antara manusia dan syarikat — semuanya terikat dalam kisah seorang lelaki yang cuba melindungi rumahnya. Pertempuran menentang pengembangan arang batu dan perlombongan puncak gunung berterusan, tetapi tanpa perhatian media atau pembiayaan yang datang bersamanya apabila ahli sains iklim terkenal James Hansen datang ke bandar. Tetapi sukar bagi seseorang seperti Walk untuk meninggalkan perjuangannya menentang syarikat arang batu, apabila taruhannya tidak kurang daripada rumah yang dia harapkan untuk didiami selama-lamanya.

Untuk mengetahui bagaimana ketidakpatuhan sivil atas nama perubahan iklim menuju ke kampung halaman Walk, saya menemui Mike Roselle, 68- aktivis veteran berusia setahun yang mengasaskan bersama kolektif eko-aktivis Earth First! dan mengatur usaha Amerika pertama Greenpeace ke dalam ketidaktaatan sivil yang teratur pada separuh kedua tahun 1980-an. Dia mengatur perjalanannya merentasi sebahagian besar Mountain West untuk mendarat di bandar perlombongan berlubang di Rock Creek, Virginia Barat, menyusuri jalan dari Family Dollar dan Exxon dan di atas jambatan kayu yang bergegar, di sebidang tanah dengan tiga kabin yang terletak di antara Sungai Arang Batu dan sebatang pokok.

Kabin tengah tempat dia dan rakan sebiliknya Cat Dees, satu lagi pemindahan yang dibawa ke sini oleh pergerakan itu, tinggal dihias dengan sederhana, dengan dapur pembakaran kayu dan deretan balang mason yang melapisi dinding dapur. Dia telah menjadi tua di sini; apabila saya bertemu dengannya, dia tinggi dan kurus, dengan rambut seputih tulang dan mata biru ais, dan dia melangkah perlahan-lahan dan berhati-hati di sekeliling kabin untuk menerangkan kerja yang telah dia lakukan: membina semula keseluruhan dinding yang satu ini, pendawaian semula penuh, pemasangan dapur yang hangat dan berwarna emas.

Lagenda — jika anda percaya Roselle sendiri, yang suka memutarkan benang — ialah Bonds menangkap dia dan rakan-rakannya menyelinap ke dalam hutan untuk merokok bersama pada persidangan untuk aktivis pemuliharaan hutan, mereka menjemputnya untuk menyertai mereka, dan selebihnya adalah sejarah. Itulah cara Roselle mula-mula mengetahui tentang bagaimana di seluruh selatan Virginia Barat, syarikat arang batu menggunakan bahan letupan untuk meniup puncak gunung untuk mendedahkan arang batu di bawahnya, menjadikan hutan rimbun menjadi lombong permukaan. Lebih sejuta ekar hutan telah hilang, ekosistem kepelbagaian biologi yang tidak terkira banyaknya musnah, sejumlah sungai yang tercemar dengan sisa dan runtuhan yang terhasil dijentolak ke lembah, dan, sudah tentu, arang batu memainkan peranan penting dalam menolak pelepasan karbon ke had yang boleh didiami. peringkat. Bonds menegaskan bahawa ia perlu dilihat untuk dipercayai, dan menjemput Roselle ke Lembah Sungai Arang pada musim bunga itu juga.

Elk Run terkenal kerana dua sebab: Ia merupakan lombong bukan kesatuan pertama yang ditubuhkan oleh baron arang batu AT Massey, sebuah meriam yang ditembak di Konflik United Mine Workers of America pada tahun 1980-an. Penyokong kesatuan membakar kilang itu lebih daripada sekali.

Ia juga merupakan tapak satu daripada tiga tampungan sisa arang batu besar-besaran di tadahan air Sungai Arang Besar. Buburan cecair yang tertinggal daripada arang batu yang dirawat, selepas ia diproses menjadi bentuk paling ringan untuk penghantaran, akan dituangkan ke dalam rongga yang terhalang oleh sisa pepejal. Tasik hitam enap cemar toksik ini, ratusan kaki dalam dan terkandung tidak lebih daripada tembok lumpur dan batu, merupakan ancaman yang menjulang kepada masyarakat yang terletak di bawahnya, terletak di kaki gunung.

Walk melakukan kerja penyelenggaraan ganjil di Elk Run. Salah seorang daripadanya terpaksa mengharungi buburan sisa arang batu setinggi paha apabila ia dipam keluar ke dalam timbunan. Dia tidak dapat mengelakkan pemikiran bahawa dia mungkin mati sama ada akibat lemas dalam buburan atau kanser yang disebabkan oleh pendedahan bahan kimia, jadi dia berhenti hanya untuk mendapati bahawa tidak ada banyak pilihan: Dairy Queen, Dollar General, dan itu kira-kira ia. Dalam setahun, dia telah mengambil kerja lain yang bekerja dengan keselamatan di lombong jalur, di mana dia akan duduk selama berjam-jam setiap hari dan menonton jentolak dan jengkaut mengoyak ketulan dari gunung.

Walk telah mengenali Judy Bonds sepanjang hidupnya; dia pergi ke sekolah dengan cucunya, dan dia bekerja di stesen minyak bersama neneknya. Selepas beberapa minggu menjalankan tugas keselamatannya, dia pergi ke pejabat Coal River Mountain Watch dan bercakap dari hati ke hati dengan Bonds tentang apa yang dia lihat. Tidak lama selepas itu, dia mula menjadi sukarelawan untuk Coal River Mountain Watch, menulis surat berita mereka pada komputer meja kikuk yang dia bina sendiri.

Pada masa itu, sekumpulan selebriti yang semakin ramai sedang melakukan perjalanan turun ke lembah. Penyanyi negara yang memenangi anugerah Grammy Kathy Mattea, yang berasal dari Charleston, ibu negeri, bertemu dengan Judy Bonds dan berada di Gunung Blair untuk membantah kemungkinan kemusnahannya. Pelakon Daryl Hannah menerbitkan op-ed bertele-tele tentang pengalamannya ditangkap bersama James Hansen semasa membantah pemindahan puncak gunung di sekitar Sungai Arang. Robert F. Kennedy Jr. menceritakan dokumentari atas perkara.

Sesetengah pertembungan budaya tidak dapat dielakkan. Shelia Walk, ibu Junior, mengatakan bahawa fakta bahawa Lembah Sungai Arang sangat terpencil menjadikan kemasukan apa-apa yang baharu dan berbeza semakin ketara: Sesiapa sahaja yang datang dengan rambut merah jambu, semua orang seperti — terkejut!” Pada awal tempoh Climate Ground Zero di Rock Creek, seekor anjing penganjur membunuh ayam laga hadiah tempatan.

Terdapat detik-detik integrasi yang lebih aman. Pada penghujung 1990-an, Gibson telah mendapat beberapa dozen ekar di atas Gunung Kayford yang dimasukkan ke dalam amanah tanah, dan dia telah membina kabin dan menubuhkan kawasan perhimpunan di mana aktivis boleh berkumpul untuk bersosial, merancang tindakan atau hanya menikmati alam semula jadi. . Shelia Walk dan beberapa wanita lain dalam komuniti kerap datang ke gunung untuk memasak untuk mereka, termasuk untuk acara Empat Julai yang dihadiri baik oleh penduduk tempatan dan aktivis. John Paul Webber, 6 kaki 5 inci Bendera Gadsden-pemilik kedai senapang dan pajak gadai yang bertatu di Whitesville, bermuka sial pada suatu malam dan menunggang kenderaan empat rodanya menaiki Kayford. Walk pada mulanya menyangka bahawa Webber telah muncul hanya untuk menimbulkan malapetaka, tetapi mereka bertindak balas dan hari ini adalah kawan .

Webber’s adalah salah satu daripada serangan hendap mabuk yang lebih mesra di Kayford. Ramai penduduk Lembah Sungai Arang telah membeli rumah mereka dan memberi makan anak-anak mereka terima kasih kepada satu-satunya industri sebenar dalam jarak 100 batu, dan jika anda bertanya kepada mereka tentang pergerakan penyingkiran anti-puncak gunung, anda mungkin mendengar perspektif yang sangat berbeza: Tuhan meletakkan arang batu dalam gunung supaya kami boleh membawanya keluar. Cara ramai penduduk tempatan melihatnya, gerakan anti-penyingkiran puncak gunung menimbulkan ancaman kepada mata pencarian mereka – kepercayaan yang didorong oleh syarikat arang batu. Pada awal karier aktivisnya, Walk tidak pernah dilihat bersama bapanya kerana risiko yang akan menimpa pekerjaannya di kilang pemprosesan arang batu.

Kemenangan aktivis semakin meningkat. Mereka berdemonstrasi di pejabat dan rumah agam Gabenor Joe Manchin ketika itu di Charleston serta di Washington, DC, mendapatkan lebih banyak perhatian negara. Mereka berjaya menyekat atau menangguhkan banyak permit untuk mengisi sungai dengan sisa penyingkiran puncak gunung. Aktivis menggagalkan letupan di tapak lombong Bee Tree dengan pokok terpanjang ketika itu -duduk dalam sejarah West Virginia. Pada tahun 2010, Coal River Mountain Watch menjaringkan rampasan kuasa besar dalam pertempuran selama bertahun-tahun untuk mendapatkan Marsh Fork Elementary berpindah ke luar zon bahaya silo arang batu dan penahanan buburan, dan mengumpulkan wang untuk membina sekolah baharu beberapa batu ke atas. jalan raya, termasuk derma yang telah lama dipertikaikan daripada Massey Energy. Walk menyebut ini kemenangan terbesar dalam kerjaya aktivisnya.

About Admin788

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.