Selasa , Februari 7 2023

Apabila panas meningkat, siapa yang akan melindungi pekerja ladang?

Jun lalu, ketika gelombang panas yang memecahkan rekod membakar Lembah Willamette Oregon, Sebastian Francisco Perez sedang menggerakkan tali pengairan di tapak semaian tumbuhan besar dalam haba 104 darjah Fahrenheit. Apabila dia tidak muncul pada penghujung syifnya, rakan sekerjanya pergi mencarinya, dan mendapati dia rebah di antara deretan pokok. Penyiasat dari Bahagian Keselamatan dan Kesihatan Pekerjaan Oregon menentukan bahawa Perez meninggal dunia akibat hipertermia dan dehidrasi yang berkaitan dengan haba.

Tahun ini, dalam usaha mengelak kematian yang serupa — dan memaksa majikan bertanggungjawab melindungi pekerja semasa cuaca panas — Oregon menggunakan haba yang paling ketat perlindungan untuk pekerja luar di negara ini. Peraturan itu bermula apabila suhu mencecah 80 darjah F dan memerlukan majikan menyediakan air sejuk, rehat rehat dan teduh, serta membuat rancangan untuk membiasakan pekerja untuk memanaskan badan, mencegah penyakit panas dan mendapatkan bantuan sekiranya berlaku kecemasan.

Standard baharu telah dipuji oleh penyokong, tetapi industri sudah menolak. Pada 15 Jun, hari peraturan itu berkuat kuasa, gabungan kumpulan perniagaan Oregon yang mewakili lebih daripada 1,000 syarikat memfailkan tuntutan mahkamah memohon injunksi terhadap kepanasan standard dan satu lagi peraturan baharu yang mengawal pendedahan pekerja kepada asap kebakaran hutan, dengan alasan ia melanggar perlembagaan. Tetapi peraturan itu kekal buat masa ini, menjadikan Oregon negeri ketiga yang menggubal piawaian sedemikian untuk pekerja luar, selepas California dan Washington.

 

Di seluruh negara, apabila perubahan iklim mendorong gelombang haba yang semakin kejam, pekerja ladang kekurangan perlindungan. Tambang mereka akan bergantung pada sama ada majikan mereka secara sukarela memutuskan untuk menyediakan akses kepada air, tempat teduh dan rehat rehat yang kritikal apabila bekerja dalam cuaca panas yang melampau. Pada masa ini tiada peraturan di seluruh negara yang menyatakan perkara yang perlu dilakukan oleh majikan untuk melindungi pekerja daripada haba dan, sementara usaha untuk merangka peraturan persekutuan baru-baru ini dimulakan, ia mungkin akan mengambil masa bertahun-tahun sebelum piawaian itu dilaksanakan.

Tetapi rekod ini tidak lengkap. Mereka tidak termasuk, sebagai contoh, seorang pekerja ladang Washington yang meninggal dunia semasa menuai hop Julai lalu atau kematian pembongkar jagung kedua di Indiana yang peguam bela mengatakan meninggal dunia pada 2020. Dan statistik persekutuan sering mengurangkan kematian dan kecederaan, kata Fulcher. Beberapa kiraan persekutuan bergantung pada maklumat yang dilaporkan oleh majikan, dan kematian tertentu tidak pernah dilaporkan manakala yang lain dikaitkan dengan keadaan yang mungkin disebabkan atau diburukkan lagi oleh tekanan haba, katanya.

Tipu Khan, seorang doktor di Ventura County, California, yang memberikan penjagaan kepada pekerja ladang, telah melihat sendiri kesan haba yang dialami oleh badan mereka. Penyakit panas bermula dengan loya, keletihan, dan muntah, katanya, dan boleh berkembang menjadi sawan kerana badan kehilangan keupayaan untuk mengawal suhunya. Apabila suhu seseorang meningkat, aliran darah ke otak mereka menurun, meningkatkan risiko strok atau kerosakan otak.

Penyelidikan yang semakin meningkat juga mencadangkan bahawa pendedahan kronik kepada haba yang tinggi — walaupun ia tidak mengakibatkan kecemasan perubatan yang mendesak — boleh menyebabkan kerosakan berpanjangan pada badan. Chicas, profesor Universiti Emory, membantu menjalankan 2021 kajian yang mengukur tahap kreatinin pekerja ladang Florida — penunjuk sejauh mana buah pinggang berfungsi — semasa cuaca panas. Pada satu hari bekerja 10 jam apabila indeks haba purata 89 darjah Fahrenheit, paras kreatinin pekerja meningkat ke tahap yang konsisten dengan kecederaan buah pinggang. Pada masa yang sama, empat daripada lima pekerja dalam kajian itu mempunyai suhu badan yang melebihi had yang disyorkan OSHA iaitu 100.4 darjah F.

Para penyelidik juga mendapati bahawa kebanyakan pekerja sudah mengalami dehidrasi sebelum memulakan syif mereka, menunjukkan mereka bergelut untuk menghidrat semula secukupnya pada waktu petang selepas bekerja. Kedua-dua Chicas dan Raines berkata dehidrasi berterusan menyebabkan buah pinggang tekanan, dan mungkin menjelaskan bukti anekdot bahawa pekerja ladang pendatang AS menghidap penyakit buah pinggang kronik, atau CKD, pada usia yang jauh lebih muda daripada kebanyakan rakyat Amerika. CKD lazimnya adalah penyakit orang tua, tetapi Raines berkata dia melihat pekerja ladang berusia 30-an dan 40-an di ER, memerlukan dialisis, sambil menambah: “Tetapi ramai pekerja ladang tidak berdokumen, jadi bagaimana mereka akan mendapatkan penjagaan itu?”

Selama bertahun-tahun, kesatuan sekerja, peguam bela dan juga agensi kerajaan seperti Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit telah cuba untuk mendapatkan Jabatan Buruh AS untuk meluluskan standard yang boleh dikuatkuasakan yang akan melindungi pekerja daripada bahaya haba. Akhirnya, Oktober lalu, pentadbiran Biden, sebagai sebahagian daripada tindak balasnya terhadap perubahan iklim, memberi isyarat bahawa ia sedang menuju ke arah peraturan; OSHA mengumumkan bahawa ia telah memulakan proses merangka peraturan untuk melindungi pekerja daripada pendedahan haba yang melampau. Tetapi boleh jadi selama tujuh hingga 12 tahun sebelum peraturan itu dimuktamadkan — dan walaupun setelah diluluskan, peraturan boleh terikat dalam cabaran undang-undang. Dan ia pasti akan menghadapi tentangan daripada kumpulan industri yang berkuasa dalam pertanian, minyak dan gas, dan perdagangan bangunan.

While a heat standard winds melalui proses pengawalseliaan, OSHA menjadikan penguatkuasaan bahaya haba lebih sebagai keutamaan. Di bawah program “penekanan nasional” baharu, contohnya, pemeriksa OSHA akan memeriksa tapak kerja jika pekerja mengadu tentang bahaya haba atau apabila majikan melaporkan bahawa pekerja dimasukkan ke hospital kerana kecederaan berkaitan haba. Dan jika pemeriksa OSHA sedang menyiasat tapak atas sebab yang tidak berkaitan dengan haba dan melihat potensi bahaya haba, mereka akan sama ada membuka penyiasatan haba atau membuat rujukan.

Untuk melindungi kerja rs serta-merta, Warga Awam pada hari Selasa mengeluarkan sebuah laporan menyeru OSHA untuk mencipta piawaian haba sementara kecemasan yang akan menerangkan langkah yang perlu dipatuhi oleh majikan — seperti memastikan akses air dan rehat rehat, dan melaporkan penyakit dan kecederaan yang berkaitan dengan haba — sehingga peraturan tetap berkuat kuasa .

Sejak itu, Oregon dan Washington telah melaksanakan piawaian haba untuk pekerja dan Minnesota telah menerima pakai peraturan haba, tetapi hanya untuk pekerja dalaman. Nevada, Maryland dan Colorado telah meluluskan undang-undang yang memerlukan agensi negeri membangunkan piawaian haba untuk pekerja. Tetapi percubaan untuk mengukuhkan perlindungan haba telah gagal di negeri lain, termasuk Carolina Utara, Maine, dan Virginia, menurut Persidangan Kebangsaan Badan Perundangan Negeri.

Walaupun lebih banyak negeri berjaya meluluskan undang-undang yang melindungi pekerja daripada panas, tampalan undang-undang negeri bukanlah pengganti perundangan persekutuan yang mantap, kata peguam bela. Hanya 22 negeri diberi kuasa untuk mengendalikan agensi kesihatan dan keselamatan pekerjaan mereka sendiri. Agensi negeri ini mempunyai kelonggaran untuk melaksanakan peraturan yang lebih ketat daripada OSHA persekutuan, seperti dalam kes Oregon dan California. Tetapi lebih separuh daripada negeri AS tidak mempunyai OSHA negeri, yang bermaksud mereka mesti mematuhi peraturan persekutuan; mereka tidak boleh menetapkan piawaian yang lebih ketat walaupun mereka mahu.

sejak negeri menerima pakai piawaiannya. Tetapi pekerja ladang masih cedera dan mati akibat panas -penyakit berkaitan. Roxana Chicas menegaskan bahawa kecederaan buah pinggang yang sama yang ditemui pada pekerja Florida telah dikenal pasti di pekerja California, menunjukkan bahawa standard haba negeri masih mungkin tidak mencukupi dalam menghadapi perubahan iklim. Negeri ini semakin panas apabila perubahan iklim semakin pantas, dan penganjur buruh berpendapat standard haba sering tidak dikuatkuasakan.

Untuk membuat undang-undang seperti kayu standard haba, kata Elenes, anda perlu menjadi cukup proaktif. Ahli UFW pernah melakukan “penyapuan” melepasi ladang pertanian di Lembah Tengah California, memburu operasi yang tidak mengikut peraturan haba. “Saya pernah mengukur sejauh mana keberkesanan kami dengan bilangan minit yang saya perlukan untuk mencari pelanggaran,” kata Elenes. Pada tahun 2006, dia berkata, dia boleh menemui seorang petani yang melanggar dalam masa 10 minit. Sekarang, dia sampai 25 minit. Beliau berkata negeri itu sedang membuat kemajuan.

Tetapi di Virginia, di mana percubaan untuk menggubal piawaian haba baharu gagal pada bulan Disember, peguam bela memerhati laporan cuaca dengan ketakutan. Dua minggu lalu, Christianne Queiroz, yang mengarahkan Program Pekerja Ladang Virginia di Persatuan Bantuan Guaman Virginia Tengah, melawat kem pendatang. Kebanyakan pekerja yang ditemuinya di sana mengadu mengalami kekejangan otot yang berterusan, yang merupakan tindak balas biasa terhadap pendedahan haba.

Buat masa ini, dengan ketiadaan peraturan di kebanyakan negeri, peguam bela melakukan apa yang mereka mampu untuk meminimumkan bahaya. . Kumpulan Queiroz cuba memberi amaran kepada pekerja tentang haba melalui mesej WhatsApp. Di Midwest, peguam bela mengetuai latihan tekanan haba untuk pekerja asing yang datang untuk mengupas jagung. Antara pengajaran: berpasangan apabila memasuki ladang, dan pakai oren supaya anda lebih mudah dikesan jika anda rebah di ladang jagung yang luas, yang boleh menjangkau ratusan ekar.

About Admin788

Check Also

Klinik perubatan bergerak mengiringi jemaah haji yang dalam perjalanan dari Makkah ke Madinah

Klinik perubatan bergerak mengiringi jemaah haji yang dalam perjalanan dari Makkah ke Madinah

LONDON: Lawatan Presiden Amerika Syarikat Joe Biden yang akan datang ke Arab Saudi adalah “pivotal” …

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.