Khamis , Februari 2 2023

Apabila penggera terhadap plastik semakin meningkat, Saudi meningkatkan pengeluaran di AS

Suar bermula Disember lalu, peristiwa yang Errol Summerlin, bekas peguam bantuan guaman, dan jirannya telah bersiap sedia. kerana sejak tahun 2017. Selepas nyalaan api, menggigit langit malam seperti sebatan dari raksasa syurga, datang bau, ramuan rentung cucian kukus, dan tayar terbakar.

Demikianlah, keluarga diraja Saudi menandakan perluasan empayar petrokimianya yang terpencil ke San Patricio County, Texas, kawasan tanah rata yang pernah berada di luar bandar merentasi Teluk Nueces dari Corpus Christi. Ia tiba dalam bentuk Gulf Coast Growth Ventures, atau GCGV, sebuah loji yang berkeluasan lebih 16 ekar antara bandar Portland dan Gregory. Kompleks ini mengandungi papan litar paip dan tangki keluli yang mengeluarkan wap, api dan bahan toksik kerana ia menghasilkan blok bangunan untuk plastik daripada cecair gas asli.

Kilang itu adalah usaha sama pertama di Amerika antara Saudi Basic Industries Corp., atau SABIC, sebuah gergasi pembuatan kimia terikat dengan salah satu keluarga diraja terkaya di dunia, dan Exxon Mobil, syarikat tenaga terbesar di Amerika. Exxon Mobil membina kekayaannya dalam penggerudian dan penapisan minyak, SABIC dengan membuat petrokimia. Memandangkan kebimbangan iklim membawa kepada penurunan permintaan minyak yang perlahan tetapi stabil, kerjasama syarikat mewakili anjakan oleh industri bahan api fosil. Daripada mengubah sisa-sisa fosil organisma kepada petrol dan bahan api motor lain, loji Texas memecahkan struktur molekul minyak, melalui proses yang dipanggil retak, yang mengubahnya menjadi bahan utama untuk kerusi kereta, beg plastik sekali pakai, plastik. cawan kopi, dan banyak lagi.

Satu pemain utama dalam peralihan ini ialah House of Saud, keluarga diraja yang telah memerintah sejak 1902 dan menamakan Arab Saudi pada tahun 1932. Keluarga itu telah bergerak untuk mempelbagaikan ekonominya dan produk yang datang dari simpanan minyaknya yang besar. . Kos dan akibat daripada riak kepelbagaian ini jauh melangkaui Riyadh, ke Kaunti San Patricio Texas dan komuniti yang bersebelahan dengan kemudahan SABIC lain di AS

Bagaimana kerabat diraja Saudi memanfaatkan cara mereka ke dalam plastik Amerika adalah penunjuk kekaburan antara negara dan keluarga yang telah lama mencirikan kerajaan.

Pada Januari 2016, Mohammed bin Salman, ketika itu timbalan putera mahkota, mengumumkan bahawa Aramco akan dibuka buat kali pertama dalam sejarah kepada tawaran awam, atau IPO; 5 peratus daripada sahamnya akan disediakan di pasaran kewangan antarabangsa. Tetapi pada 2018, dalam teguran yang jarang berlaku kepada anaknya dan kini pewarisnya yang dilantik, Raja Salman mengubah rancangan putera mahkota itu. Raja berhati-hati, ia dilaporkan pada masa itu, membuka perdana ekonomi kerajaan kepada ketelusan dan penelitian yang diperlukan oleh syarikat dagangan awam. Usaha yang dilakukan oleh beberapa pembiaya terbesar dunia, yang tidak sabar-sabar untuk mengaut keuntungan daripada apa yang didakwa sebagai aset trilion dolar, telah dihentikan.

Menjelang akhir 2019, Aramco akan melalui IPO yang jauh lebih terhad, di mana 1.5 peratus daripadanya saham disediakan untuk pembelian hanya di pasaran saham Saudi, Tadawul, yang mempunyai piawaian pendedahan yang kurang ketat berbanding bursa antarabangsa yang lain. IPO itu membajak hampir $30 bilion ke dalam Aramco. Oleh itu putera mahkota dan keluarga diraja mendapat keuntungan di kedua-dua belah perjanjian: Hampir $70 bilion disalurkan ke dalam PIF, di mana putera mahkota adalah pengerusi lembaga; dan pelaburan baharu bernilai berbilion-bilion disalurkan ke Aramco, di mana 98 peratus daripada sahamnya dimiliki oleh kerajaan Arab Saudi.

Aramco, syarikat yang bersidang di kumpulan rizab minyak kedua terbesar di dunia, mengambil alih majoriti SABIC, salah satu daripada lima syarikat petrokimia terbaik dunia, pada Jun 2020. Selepas perjanjian itu selesai, a siaran berita syarikat menyatakan bahawa urus niaga itu “meningkatkan kehadiran Aramco dalam industri petrokimia global, sektor yang dijangka mencatat pertumbuhan terpantas dalam permintaan minyak pada tahun-tahun akan datang .” Malah, Agensi Tenaga Antarabangsa meramalkan bahawa menjelang 2030 petrokimia akan menyumbang lebih daripada satu pertiga daripada pertumbuhan permintaan minyak dunia, dan untuk hampir 50 peratus permintaan menjelang 2050.

mengikut TRI, antara 2016 dan 2020, kemudahan SABIC yang menghasilkan resin plastik mengeluarkan purata 120,512 paun stirena setiap lima tahun tersebut. Stirena diklasifikasikan sebagai karsinogen manusia yang berkemungkinan oleh Agensi Antarabangsa bagi Penyelidikan Kanser Pertubuhan Kesihatan Sedunia, atau IARC, dan boleh menyebabkan masalah seperti kehilangan ingatan, kekeliruan dan refleks yang perlahan, walaupun pada tahap yang rendah.

September lalu, the New Pejabat Pengurusan Kecemasan Negeri York terpaksa bergelut selama beberapa hari dengan kebocoran wap stirena yang bocor dari sebuah kereta api di kemudahan Bahan Kimia Inovatif SABIC di Selkirk. Kilang itu membuat, antara lain, bahan tambahan plastik bisphenol-A, atau BPA, a neurotoksin dan pengganggu endokrin yang boleh menyumbang kepada kiraan sperma berkurangan pada lelaki. Selepas siasatan, agensi mengenakan denda $322,400 pada bulan April terhadap syarikat itu kerana kebocoran itu.

Di Mount Vernon, di selatan Indiana, kemudahan SABIC Innovative Plastics mengeluarkan purata 22,690 paun etilbenzena setiap tahun antara 2016 dan 2020. Etilbenzena digunakan dalam penghasilan stirena dan boleh menyebabkan hidung dan tekak kerengsaan serta kerosakan kepada telinga dalam. IARC mentakrifkannya sebagai karsinogen manusia yang mungkin. Kemudahan yang sama ialah dipetik oleh EPA untuk injap dan paip yang terhakis, dari mana BPA dan fosgen bocor, berkembang sebagai gas saraf semasa Perang Dunia I dan kini digunakan sebagai ramuan dalam pembuatan racun perosak dan plastik.

Secara keseluruhannya, antara 2016 dan 2020 kemudahan syarikat di AS adalah antara pemancar utama sekurang-kurangnya tujuh bahan toksik didokumenkan oleh TRI. Bahan tersebut termasuk BPA dan 1,3-butadiena, hasil sampingan penghasilan resin plastik yang diklasifikasikan sebagai karsinogen manusia yang diketahui oleh IARC.

Sejak sedekad yang lalu, SABIC telah membayar denda lebih $1 juta kerana melanggar peraturan EPA dan Pentadbiran Keselamatan dan Kesihatan Pekerjaan untuk pelepasan toksik di kemudahannya di Selkirk, Mount Vernon dan Burkville, Alabama.

Susan Richardson, jurucakap SABIC, berkata dalam e-mel bahawa syarikat itu “ komited untuk melindungi dan menambah baik persekitaran tempat kami beroperasi. Sebagai sebahagian daripada usaha ini, kami mematuhi keperluan pelaporan TRI EPA dan menyerahkan data yang diperlukan kepada EPA. Sebagai sebuah syarikat, kami menghargai dan komited terhadap keselamatan.

About Admin788

Check Also

Klinik perubatan bergerak mengiringi jemaah haji yang dalam perjalanan dari Makkah ke Madinah

Klinik perubatan bergerak mengiringi jemaah haji yang dalam perjalanan dari Makkah ke Madinah

LONDON: Lawatan Presiden Amerika Syarikat Joe Biden yang akan datang ke Arab Saudi adalah “pivotal” …

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.