Khamis , Februari 2 2023

Bunga alga beracun meningkatkan kos air di Great Lakes

Pada 2 Ogos 2014, penduduk Toledo, Ohio, sebuah bandar pelabuhan di tepi Tasik Erie, bangun tanpa air bersih. Ujian telah mengesan tahap mikrocystin yang tinggi — toksin hati yang kuat dan kemungkinan karsinogen manusia — dalam bekalan air minuman di bandar itu, dan selama tiga hari, penduduk diberitahu untuk tidak minum, mandi, atau menyentuh air paip mereka. Toksin telah dikesan kepada bunga alga yang berbahaya, atau HAB, enap cemar hijau yang kuat yang terdiri daripada alga mikroskopik dan bakteria yang telah tumbuh di perairan cetek tasik.

Alicia Smith masih ingat hari itu. Hampir setengah juta orang kehilangan akses kepada air minuman, dan 110 jatuh sakit, mengalami sakit kepala, sesak dada , kelemahan otot, dan loya. Smith ialah pengarah Junction Coalition, sebuah organisasi komuniti di Toledo yang berusaha mempromosikan keadilan alam sekitar dan pemerkasaan ekonomi untuk penduduk berpendapatan rendah di bandar itu, kebanyakan mereka komuniti warna. Setiap Ogos sejak itu, katanya, jirannya bimbang sama ada mereka akan kehilangan akses kepada air semula apabila bunga segar berlaku.

Di luar risiko kesihatan, penduduk Toledo membayar harga untuk ancaman yang sentiasa ada ini — dan semakin meningkat —. Menurut laporan yang dikeluarkan pada bulan Mei oleh Alliance for the Great Lakes bukan untung, bandar Toledo membelanjakan, secara purata, $18.76 seorang setiap tahun untuk berkaitan HAB pemantauan dan rawatan, yang menambah sehingga hampir $100 untuk lima keluarga setahun. Kos itu, yang dijana daripada data daripada Agensi Perlindungan Alam Sekitar Ohio, disalurkan kepada pembayar kadar, menjadikan bil air lebih murah untuk ramai penduduk, kata Smith.

Larian ini, digabungkan dengan luahan daripada limpahan pembetung gabungan dan memanaskan air di bahagian cetek Great Lakes, mewujudkan persekitaran yang sempurna untuk HAB. Sejak 2012, sistem air minuman awam bandar Toledo telah kerap menguji perairan Tasik Erie untuk microcystin. Ia juga memantau tahap cyanobacteria, yang menghasilkan microcystin dan merupakan komponen utama bunga alga, setiap jam. Tetapi walaupun bunga alga tidak beracun, merawat air dan membuang sisa yang terhasil masih menambah kos tambahan. Beban ini kemudiannya diturunkan kepada pembayar kadar, di wilayah di mana kenaikan kos air telah sudah meninggalkan beribu-ribu keluarga dalam hutang atau menghadapi penutupan.

Kos ini berkemungkinan meningkat, tambah Zimnicki, kerana perubahan iklim menyebabkan penyebaran HAB. Ribut yang teruk di Midwest semakin lebih kerap dan kuat; jumlah kerpasan yang jatuh dalam ribut paling berat telah meningkat sebanyak 35 peratus sejak 1951, menurut Universiti Michigan. Semua kerpasan itu membasuh lebih banyak tanah – dan dengan itu, baja – dari kawasan pertanian ke saluran air di rantau ini. Pada tahun 2020, lebih daripada 9,000 tan metrik fosforus mengalir ke Tasik Erie. Dan apabila iklim berubah, suhu purata di sekitar Great Lakes juga semakin panas, mewujudkan keadaan optimum untuk HAB berkembang. Purata suhu musim panas di perairan Tasik Erie telah meningkat sebanyak 1 darjah Fahrenheit sejak 1980.

Isu ini juga tidak terhad kepada Wilayah Tasik Besar. Pada bulan Jun, Pejabat Akauntabiliti Kerajaan AS mengeluarkan laporan menggesa agensi persekutuan untuk berbuat lebih banyak untuk menangani bunga alga, yang berlaku di semua 50 negeri dalam semua jenis air – segar, masin dan payau. Laporan itu menunjukkan bahawa pelbagai jenis alga mekar, daripada “ air pasang merah” di Florida kepada cyanobacteria di Oregon, membebankan komuniti yang bergantung pada laluan air untuk aktiviti ekonomi seperti pelancongan dan memancing, serta mengancam kesihatan dan bekalan minuman mereka.

Zimnicki menyatakan bahawa data untuk laporan Alliance for the Great Lakes telah dikumpul pada tahun 2020, tahun yang agak sederhana untuk HAB, jadi kos sebenar untuk rawatan air dan pelupusan sisa mungkin lebih tinggi daripada apa yang dicatat dalam laporan. Organisasi itu menyokong negeri dan majlis perbandaran untuk mengumpul data ini dengan lebih kerap, katanya, untuk dapat membandingkan kos dari tahun ke tahun dan melihat sama ada ia berubah dari semasa ke semasa.

Tahun ini, terima kasih kepada hujan yang agak purata pada musim bunga dan awal musim panas, saintis tidak menjangkakan untuk melihat bunga alga yang sangat besar di barat Tasik Erie, menurut National Oceanic and Atmospheric Ramalan tahunan pentadbiran untuk HAB. Keadaan berkemungkinan serupa dengan 2018, apabila sebahagian besar tasik kekal bersih tetapi kawasan sekitar Toledo dan Sandusky, Ohio yang berdekatan, mengalami mekar berterusan sepanjang musim panas. Bunga berketumpatan sederhana telah pun terbentuk di kawasan itu pada 10 Julai, menurut NOAA, tetapi ramalan tidak dapat meramalkan bagaimana mekar toksik akan berlaku, dan meliputi kawasan yang lebih kecil sebenarnya boleh menjadikannya lebih pekat.

Penyelidik dalam panggilan yang mengumumkan ramalan juga memberi amaran bahawa arah aliran jangka panjang masih membimbangkan; isipadu air yang mengalir ke Tasik Erie dari Sungai Maumee telah melebihi purata selama 12 dalam 14 tahun yang lalu, manakala jumlah fosforus yang memasuki tasik kekal tinggi, walaupun usaha untuk mengurangkannya. Perjanjian yang ditandatangani antara Amerika Syarikat dan Kanada pada 2016 bertujuan untuk mengurangkan pelepasan fosforus musim bunga ke dalam anak sungai Tasik Erie kepada 6,000 tan metrik setahun – tetapi setiap tahun sejak itu telah melebihi jumlah itu.

Mencapai matlamat itu memerlukan pengurangan baja permohonan serta meningkatkan jumlah air yang ditahan oleh tanah dan mengurangkan hakisan tanah, Santina Wortman, seorang saintis fizikal untuk pejabat Great Lakes EPA, memberitahu pemberita mengenai panggilan itu pada awal Julai. Pembiayaan persekutuan untuk Inisiatif Pemulihan Great Lakes serta program negeri seperti H2Ohio, yang memberi insentif kepada petani untuk mencipta “pelan pengurusan nutrien” yang menggunakan kurang baja, adalah langkah ke arah yang betul, tetapi penyelesaian ini perlu digunakan secara besar-besaran untuk menjadi berkesan, katanya.

Smith juga mahu melihat had yang mengikat secara sah terhadap pencemaran nutrien, serta pelaburan yang lebih besar dalam infrastruktur hijau untuk mengurangkan air larian ke Great Lakes. Tetapi beliau menekankan bahawa penyelesaian perlu meletakkan penduduk berpendapatan rendah dan ahli komuniti, yang menghadapi beban terbesar daripada kos berurusan dengan HAB, di barisan hadapan. Selain daripada undang-undang yang menghalang utiliti daripada menutup air jika pelanggan tidak mampu membayar, beliau berkata pembiayaan akan diperlukan untuk mengedarkan penapis air, mendidik orang ramai tentang kesan berbahaya HAB, dan menjadikan air mampu milik semua penduduk

About Admin788

Check Also

Klinik perubatan bergerak mengiringi jemaah haji yang dalam perjalanan dari Makkah ke Madinah

Klinik perubatan bergerak mengiringi jemaah haji yang dalam perjalanan dari Makkah ke Madinah

LONDON: Lawatan Presiden Amerika Syarikat Joe Biden yang akan datang ke Arab Saudi adalah “pivotal” …

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.