Gargash: Abu Dhabi menghantar duta ke Tehran dan mahu membina semula hubungan dengannya

Presiden AS Biden mengalu-alukan tawaran Iraq untuk menjadi tuan rumah perbincangan antara Arab Saudi dan Iran

Presiden AS Joe Biden pada hari Sabtu mengalu-alukan inisiatif Perdana Menteri Iraq Mustafa Al-Kadhimi untuk menjadi tuan rumah perbincangan antara Arab Saudi dan Iran di Baghdad.

Kenyataan beliau datang semasa sidang akhbar di bandar Jeddah Arab Saudi berikutan pertemuan antara Presiden dan Al-Kadhimi.

Ancaman berterusan dari Iran terhadap AS dan sekutunya telah mencetuskan ketegangan di rantau ini dalam beberapa tahun kebelakangan ini.

Tahun lalu, Al-Kadhimi terselamat daripada percubaan pembunuhan dengan dron yang meletup – yang beberapa orang telah menyalahkan puak-puak yang disokong Iran di tengah-tengah ketegangan yang meningkat dan kebuntuan antara pasukan keselamatan Iraq dan militia Syiah pro-Iran atas keputusan pilihan raya.

Semasa sidang akhbar, Biden mengatakan bahawa dia ingin menyokong demokrasi Iraq.

“Saya mahu media dan anda tahu bahawa kami mahu membantu [sebagai] yang kami boleh dalam berbuat demikian,” katanya.
Al-Kadhimi bercakap mengenai “hubungan strategik dan mesra” antara AS dan Iraq dan mengucapkan terima kasih kepada AS kerana memberikan sokongan untuk memerangi kumpulan pengganas.

Dianggarkan 2,500 tentera AS kekal di Iraq untuk menyokong perjuangan negara itu menentang Daesh, tambah laporan AP.

Pertemuan Biden dan Al-Kadhimi menjelang sidang kemuncak dengan para pemimpin Majlis Kerjasama Teluk, Mesir, Iraq dan Jordan di Jeddah.

Pertemuan Biden dan Al-Kadhimi menjelang sidang kemuncak dengan para pemimpin Majlis Kerjasama Teluk, Mesir, Iraq dan Jordan di Jeddah. (AFP)

Presiden AS dan pemimpin Arab bersedia untuk membincangkan keselamatan serantau di tengah-tengah ketegangan yang semakin meningkat dengan Iran, dan mengukuhkan kerjasama dan meningkatkan hubungan antara AS dan negara-negara di rantau ini.

Biden juga mengadakan pertemuan dengan Presiden Mesir Abdul Fattah El-Sisi di Jeddah – pertemuan pertama antara kedua-dua pemimpin sejak Biden mengambil alih jawatan pada tahun 2021.

Biden juga mengadakan pertemuan dengan Presiden Mesir Abdul Fattah El-Sisi di Jeddah. (AFP)

Biden mengucapkan terima kasih kepada rakan sejawatannya dari Mesir atas peranan Mesir dalam gencatan senjata perang Israel dengan Hamas tahun lalu di Semenanjung Gaza, pengakuan peranan Kaherah di rantau ini.
“Tidak sabar untuk bekerjasama dengan anda dalam pelbagai isu,” kata Biden kepada El-Sisi.

 

About Admin788

Check Also

Selepas tiga tahun yang berjaya sebagai jurulatih pasukan kebangsaan Saudi, Herve Renard melihat kejayaan Piala Dunia

Selepas tiga tahun yang berjaya sebagai jurulatih pasukan kebangsaan Saudi, Herve Renard melihat kejayaan Piala Dunia

Pada hari Sabtu, Ons Jabeur berdiri di Wimbledon Center Court dan menangis mengucapkan selamat Hari …

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.