Selasa , Februari 7 2023

Gelombang haba baharu Eropah akan menjadi mahal

Gelombang panas musim panas yang luar biasa awal dan sengit melanda banyak bahagian Eropah pada hujung minggu lalu. Gelombang haba menghantar suhu melonjak sehingga 18 darjah Fahrenheit melebihi suhu biasa untuk masa tahun ini. Ini amat membimbangkan memandangkan Eropah juga sedang mengalami krisis tenaga, meningkatkan kos – dan kemungkinan pelepasan karbon – yang dikaitkan dengan kekal sejuk.

Walaupun masih terlalu awal untuk menyatakan sama ada gelombang haba tertentu ini disebabkan secara langsung oleh perubahan iklim, saintis telah mengaitkan peningkatan gas rumah hijau dengan menurunkan kerpasan musim panas di bahagian Eropah. Perubahan iklim juga telah dikaitkan dengan suhu waktu malam yang lebih tinggi, menjadikannya sukar bagi orang ramai untuk berehat semasa gelombang panas yang menjangkau beberapa hari.

Apabila suhu berlegar sekitar 90 darjah Fahrenheit selama beberapa hari berturut-turut, ia boleh memberi tekanan pada grid elektrik. Permintaan yang meningkat untuk penyaman udara, terutamanya di negara yang jarang memerlukannya, sudah mengakibatkan kenaikan mendadak harga tenaga di seluruh Eropah. Di Britain pada Jumaat lalu, sebagai contoh, harga kuasa hari hadapan, atau harga kuasa yang ditetapkan sehari sebelum elektrik benar-benar digunakan, meningkat kepada nilai tertinggi dalam tempoh dua bulan. Haba yang melampau juga boleh menyukarkan untuk menghasilkan bentuk tenaga tertentu. Itali telah bergelut dengan keadaan kemarau akibat pencairan glasier yang cepat menyejat, mengurangkan paras sungai dan takungan yang diperlukan untuk kuasa hidro.

Gelombang haba juga boleh menjejaskan pengeluaran tenaga nuklear di negara seperti Perancis. Tanpa air sungai yang mencukupi untuk menyejukkan operasi nuklear, syarikat utiliti elektrik seperti Electricite de France SA mungkin terpaksa mengurangkan pengeluaran tenaga.

Perjuangan tenaga ini berlaku sama seperti kebanyakan negara Eropah telah menggubal embargo ke atas gas asli Rusia. Akibat perang di Ukraine, harga gas asli meningkat sehingga 700 peratus. Malah sebelum gelombang haba, beberapa negara sedang mempertimbangkan pemadaman yang dirancang dan yang lain telah bertukar kepada kuasa arang batu untuk merapatkan jurang antara pengeluaran dan permintaan.

About Admin788

Check Also

Klinik perubatan bergerak mengiringi jemaah haji yang dalam perjalanan dari Makkah ke Madinah

Klinik perubatan bergerak mengiringi jemaah haji yang dalam perjalanan dari Makkah ke Madinah

LONDON: Lawatan Presiden Amerika Syarikat Joe Biden yang akan datang ke Arab Saudi adalah “pivotal” …

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.