Selasa , Februari 7 2023

Israel melancarkan permaidani merah untuk ‘salah satu rakan terbaik kami’ ketika Biden memulakan lawatan Timur Tengah

DUBAI: Di langit di atas Lapangan Terbang Ben Gurion berhampiran Tel Aviv, Air Force One menurunkan roda gergasinya. Di atas tanah di bawah, permaidani merah sudah dibuka, yang besar dan baik menunggu ketibaan presiden AS enam tahun lebih tua daripada negara Israel itu sendiri.

Joe Biden tidak asing dengan Israel. Ini adalah lawatan ke-10 beliau, dan beliau telah bertemu dengan setiap perdana menteri negara sejak beliau mula-mula datang sebagai senator muda pada tahun 1973 dan duduk bersama Golda Meir.

Kali ini giliran President Isaac Herzog dan Yair Lapid, perdana menteri sementara Israel kerana ia menunggu satu lagi pilihan raya parlimen pada akhir tahun, untuk mengalu-alukan Biden. Lelaki itu bertukar-tukar benjolan penumbuk, selaras dengan panduan Rumah Putih bahawa presiden AS akan mengelakkan hubungan peribadi kerana langkah berjaga-jaga COVID-19.

Walau bagaimanapun, Biden membuat pengecualian untuk Benjamin Netanyahu, berkongsi jabat tangan yang hangat dengan pemimpin pembangkang dan bekas perdana menteri. Presiden juga meletakkan tangan yang mesra di bahu beberapa orang kenamaan Israel.

Dalam ucapan alu-aluan, Lapid memberitahu Biden: “Hubungan anda dengan Israel selalu bersifat peribadi, dan mengatakan presiden itu adalah “salah satu kawan terbaik yang pernah diketahui oleh Israel.

 

Dalam nada yang sama, Herzog memainkan nama pertama Biden, menganggapnya “kedua-duanya seorang yang berwawasan dan pemimpin” seperti Joseph alkitabiah. Biden “benar-benar di kalangan keluarga” di Israel, kata Herzog.

Sebagai balasan, Biden menyifatkan hubungan antara kedua-dua negara sebagai “tulang dalam.” Beliau berkata: Kami mempunyai agenda penuh dalam beberapa hari akan datang, kerana hubungan antara Israel dan AS merangkumi setiap isu yang penting untuk masa depan bersama kami. Kita bersatu dalam nilai-nilai bersama dan visi bersama kita.

Saya bangga untuk mengatakan bahawa hubungan kita dengan negara Israel lebih mendalam dan lebih kuat dalam pandangan saya daripada sebelumnya. Dengan lawatan ini, kami mengukuhkan lagi hubungan kami. Kami akan terus memajukan integrasi Israel ke rantau ini.

Isu Iran, terutamanya program nuklearnya dan campur tangan serantau melalui militia proksi, mendahului agenda lawatan Biden – bukan hanya di Israel tetapi juga kemudian ketika dia mengunjungi Arab Saudi.

Herzog merujuk pada hari Rabu kepada “cabaran keselamatan yang berasal dari Iran dan proksinya, mengancam Israel dan jiran-jirannya dan membahayakan rantau kita.”

Lapid mengatakan bahawa dia dan Biden akan “membincangkan membina seni bina keselamatan dan ekonomi baru dengan negara-negara Timur Tengah,” berikutan Abraham Accords yang diperdagangkan AS pada tahun 2020 dengan UAE, Bahrain dan Maghribi.

Dan kita akan membincangkan keperluan untuk memperbaharui gabungan global yang kuat yang akan menghentikan program nuklear Iran.

Pegawai Israel berkata lawatan Biden akan berusaha ke arah apa yang mereka panggil Deklarasi Jerusalem mengenai perkongsian strategik AS-Israel. Seorang pegawai berkata pengisytiharan bersama itu “mengambil pendirian yang sangat jelas dan bersatu terhadap Iran, program nuklearnya dan pencerobohannya di seluruh rantau ini dan komited kedua-dua negara untuk menggunakan semua elemen kuasa negara mereka terhadap ancaman nuklear Iran.

Sesungguhnya, sebelum Biden meninggalkan Lapangan Terbang Ben Gurion pada hari Rabu, pegawai keselamatan Israel telah menunjukkan kepadanya perkakasan terbaru mereka, yang mereka katakan penting dalam menghadapi Iran – sistem laser anti-drone Iron Beam baru.

Bahagian ini mengandungi titik rujukan yang berkaitan, diletakkan dalam (bidang pendapat)

Pegawai Israel semakin membunyikan penggera ke atas armada kenderaan udara tanpa pemandu Iran, yang telah digunakan untuk menyerang Arab Saudi dan UAE. Bulan ini tentera Israel memintas empat dron buatan Iran yang dilancarkan oleh Hezbollah dan menuju ke pelantar gas luar pesisir.

Pada hari Rabu, tentera Israel menunjukkan rakaman Biden mengenai dron yang dipintas oleh sistem pertahanan Iron Dome yang sudah ada, dan sistem Iron Beam yang menggunakan teknologi laser.

“Ia akan beroperasi dalam beberapa tahun, ia akan berada di lapangan, bersepadu dengan Iron Dome,” kata Daniel Gold, ketua penyelidikan di Kementerian Pertahanan Israel.

Beliau berkata kedua-dua sistem itu akan saling melengkapi. “Mereka akan bekerjasama, dan otak Iron Dome – perintah dan kawalan – akan memutuskan dalam masa nyata siapa yang akan shoot, laser atau peluru berpandu,” katanya.

Mempersembahkan teknologi sedemikian kepada Biden adalah langkah strategik untuk Israel, selepas Washington meluluskan pakej berbilion dolar pada bulan September untuk sistem Iron Dome.

Selepas meninggalkan lapangan terbang pada hari Rabu, perhentian pertama Biden adalah satu lagi upacara laluan untuk setiap pelawat diplomatik ke Israel – lawatan ke peringatan Holocaust Yad Vashem untuk memberi penghormatan kepada 6 juta orang Yahudi yang dibunuh oleh Nazi Jerman dan rakan-rakannya semasa Perang Dunia Kedua.

Disertai oleh Lapid dan Menteri Pertahanan Benny Gantz, kedua-duanya adalah anak-anak mangsa Holocaust, Biden dijemput untuk menghidupkan semula api kekal di Dewan Peringatan peringatan.

Koir kanak-kanak menyanyikan puisi oleh Hannah Szenes, seorang pejuang perlawanan Yahudi wanita yang ditangkap oleh Nazi di Hungary dan dibunuh pada usia 23 tahun.

Dua Marinir menempatkan karangan bunga di ruang bawah tanah batu yang berisi abu korban Holocaust. Biden, memakai tengkorak, membungkuk untuk menyesuaikannya dan meletakkan tangannya di atas hatinya ketika Marinir memberi salam untuk seketika berdiam diri.

Biden mendengar dengan tenang ketika seorang kantor membacakan doa peringatan, sebelum dia menyambut dua mangsa Holocaust yang terselamat – Rena Quint, 86, dan Giselle Cycowicz, 95. Mencium wanita di pipi mereka, presiden menangis di matanya ketika dia melibatkan mereka dalam perbualan. “Ibu saya akan berkata: ‘Tuhan sayang kamu, sayang’,” kata Biden kepada wanita itu.

Quint kemudian berkata dia memberitahu Biden bagaimana ibu dan saudara-saudaranya terbunuh di kem kematian. Dilahirkan di Poland, dia disatukan semula dengan bapanya di kilang buruh hamba lelaki, di mana dia berpura-pura menjadi seorang lelaki. Ayahnya juga dibunuh. Quint tiba di AS pada tahun 1946 dan diadopsi oleh pasangan Yahudi tanpa anak

Biden berkata beliau akan menekankan dalam perbincangan dengan pemimpin Israel dan Palestin sokongan berterusannya untuk penyelesaian dua negara. (AFP) Adakah anda melihat presiden memeluk saya?” katanya selepas pertemuannya dengan Biden. “Dia meminta izin untuk mencium saya dan dia terus memegang tangan saya dan kami diberitahu untuk tidak menyentuhnya.

Presiden itu menghabiskan dua hari di Jerusalem untuk berbincang dengan pegawai Israel sebelum bertemu Presiden Palestin Mahmoud Abbas pada hari Jumaat di Tebing Barat.

Biden mengatakan bahawa dia akan menekankan dalam perbincangan dengan israel dan pemimpin Palestin sokongannya yang .

About Admin788

Check Also

Klinik perubatan bergerak mengiringi jemaah haji yang dalam perjalanan dari Makkah ke Madinah

Klinik perubatan bergerak mengiringi jemaah haji yang dalam perjalanan dari Makkah ke Madinah

LONDON: Lawatan Presiden Amerika Syarikat Joe Biden yang akan datang ke Arab Saudi adalah “pivotal” …

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.