Selasa , Februari 7 2023

Kajian: Naiknya laut melemahkan perisai ribut alam semula jadi

Apabila ribut seperti Taufan Ida tahun lalu melanda tanah besar AS, perkara pertama yang mereka sering menyerang ialah pulau penghalang: gumpalan tanah yang selari dengan pantai, melindungi pantai Atlantik dan Teluk. Di seluruh dunia, mereka boleh ditemui melindungi kira-kira 10 peratus daripada pantai planet ini, dari Lagun Venetian ke Moreton Bay di Brisbane. Tetapi kajian baharu mencadangkan mereka akan mula berundur dengan lebih pantas ke arah tanah besar sebagai kesan tertangguh kenaikan paras laut — mengurangkan keupayaan mereka untuk melindungi pantai daripada ribut.

Nasib pulau penghalang seperti Pulau Dauphin Alabama dan Pulau Api New York adalah penting untuk semua penduduk pantai, walaupun mereka tidak tinggal di atasnya. Pulau penghalang melindungi tanah besar daripada taufan, ombak, hakisan dan banjir, yang menanggung beban awal ribut. Tanpa mereka, pakar berkata kerosakan taufan ke bandar dan bandar di pedalaman akan menjadi lebih teruk. Tahun lepas, Grand Isle Louisiana, satu-satunya pulau penghalang yang didiami di negeri itu, menghadapi Taufan Ida secara langsung. Hampir separuh rumah di sana telah dirobohkan, dan tiada struktur dibiarkan tanpa disentuh.

Para saintis mencipta model berdasarkan ukuran dari rentetan pulau di luar pantai Virginia. Pulau-pulau tidak berpenghuni, jadi ia berguna untuk mengkaji sistem yang bebas daripada campur tangan biasa seperti tembok laut atau jeti. Walaupun perubahan iklim telah mempercepatkan kenaikan paras laut sejak abad yang lalu, kepulauan Virginia telah mengalami sedikit perubahan pada kelajuan mereka berhijrah, bermakna mereka menghakis dan membina pasir di tempat yang berbeza, membawa mereka beralih lokasi dari semasa ke semasa. Model itu menunjukkan bahawa ia tidak selalunya berlaku.

Ketika laut naik sederhana sejak 5,000 tahun lalu, mereka mencipta rizab pasir dan lumpur yang luas merentasi pantai. Sepanjang abad yang lalu, ribut dan air pasang telah membaham sedimen itu, membuka jalan bagi pulau-pulau penghalang untuk menukar gear. Sekarang rizab itu telah habis, para saintis menjangkakan peningkatan paras laut akan mempercepatkan pergerakan pulau itu. Walaupun dalam kes yang tidak mungkin bahawa kadar kenaikan paras laut kekal sama, saintis meramalkan kadar di mana pulau-pulau Virginia berundur akan mempercepatkan sebanyak 50 peratus – daripada 16.5 kaki setahun kepada 23 kaki – pada abad yang akan datang. Jika laut terus meningkat, seperti yang dijangkakan oleh pakar, pulau-pulau itu akan ditolak lebih dekat ke pantai, menjadikan masyarakat pesisir lebih terdedah.

Para saintis menyatakan ramalan mereka mungkin konservatif, kerana model mereka tidak mengambil kira kekuatan dan kekerapan ribut, yang kedua-duanya mempercepatkan pulau penghalang ke arah tanah besar.

 

About Admin788

Check Also

Klinik perubatan bergerak mengiringi jemaah haji yang dalam perjalanan dari Makkah ke Madinah

Klinik perubatan bergerak mengiringi jemaah haji yang dalam perjalanan dari Makkah ke Madinah

LONDON: Lawatan Presiden Amerika Syarikat Joe Biden yang akan datang ke Arab Saudi adalah “pivotal” …

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.