Selasa , Februari 7 2023

Klinik perubatan bergerak mengiringi jemaah haji yang dalam perjalanan dari Makkah ke Madinah

LONDON: Lawatan Presiden Amerika Syarikat Joe Biden yang akan datang ke Arab Saudi adalah “pivotal” untuk membangunkan perkongsian Amerika-Saudi dan memastikan keamanan dan kemakmuran bersama, dan global, menurut duta besar Kerajaan ke Washington.

“Sudah hampir 80 tahun sejak pengasas negara saya, Raja Abdulaziz, bertemu dengan Presiden Franklin D. Roosevelt untuk meletakkan asas untuk Timur Tengah pasca perang,” kata Puteri Reema bint Bandar

dalam artikel pendapat yang diterbitkan oleh Politico pada hari Khamis.

“Sejak hari itu, kedua-dua negara kita bekerjasama untuk mengalahkan komunisme Soviet, menjamin keselamatan tenaga global, mengandungi Iran revolusioner, mengusir Saddam Hussein dari Kuwait dan, baru-baru ini, memusnahkan Al-Qaeda dan Daesh,” tulisnya.

Puteri Reema menambah bahawa Kerajaan dan AS perlu melakukan lebih banyak lagi sebagai rakan kongsi “pada masa-masa yang sangat berbahaya ini.”

Untuk hubungan kita untuk memberikan keamanan dan kemakmuran untuk kedua-dua rakyat kita dan dunia yang lebih luas, kita mesti mentakrifkan semula kontur lapan dekad akan datang pakatan kritikal ini.

Puteri Reema berkata Kerajaan bukan lagi sekadar peneraju global dalam tenaga, tetapi juga dalam pembangunan mampan.

Dia mengatakan bahawa wanita Saudi menikmati jaminan undang-undang dengan gaji yang sama dan tanpa diskriminasi di tempat kerja, dan “beberapa negara Barat tidak mengambil langkah sedemikian.

Beliau berkata mereka memasuki sektor seperti pembinaan, perlombongan dan tentera, dan mewujudkan syarikat, menjadi CEO dan memegang jawatan tertinggi kerajaan, “diperkasakan oleh kerajaan yang bertekad untuk melihat kita berjaya.”

Dia teringat pelantikannya sebagai wanita Saudi pertama ke jawatan duta besar, dan menyatakan bahawa apa yang berlaku untuk wanita di Kerajaan adalah “cerita kejayaan yang kita harap orang lain akan mencontohi.

Puteri Reema berkata Kerajaan mempromosikan toleransi dan dialog antara agama untuk mencapai kestabilan serantau yang lebih besar.

Beliau juga berkata, jika diuruskan secara bertanggungjawab, Arab Saudi dan AS “boleh memimpin peralihan global kepada pembaharuan, sambil melonjakkan Timur Tengah menjadi hab baru untuk rantaian bekalan global.

Beliau menyeru lebih banyak kerjasama mengenai pencegahan keganasan dan membanteras pengganas, tetapi berkata lebih banyak yang perlu dilakukan daripada hanya menangani bahaya ini.

Memandangkan status Arab Saudi sebagai buaian Islam, reverberasi akan dirasai dari Nigeria ke Afghanistan.

“Beberapa tahun kebelakangan ini telah menunjukkan turun naik yang wujud pada zaman kita, dari wabak global hingga krisis makanan, tenaga, dan rantaian bekalan.” Beliau menambah bahawa Arab Saudi “mendekati cabaran ini dengan pemikiran baru,” kerana ia percaya “bahawa peralihan global kepada pembaharuan boleh berlaku hanya jika kita semua bekerjasama untuk menguruskan peralihan ini dengan cara yang memastikan keselamatan tenaga dan pertumbuhan ekonomi global.”

Beliau juga berkata bahawa Kerajaan telah menerima peralihan kepada tenaga hijau, komited untuk pelepasan bersih-sifar menjelang 2060, dan bertujuan untuk mengalihkan lebih daripada separuh daripada industri tenaga kepada boleh diperbaharui menjelang akhir dekad ini.

Ini adalah komitmen yang pernah dianggap tidak dapat dibayangkan untuk bank pusat minyak dunia.

Puteri Reema berkata “terdapat beberapa perairan bergelora dalam hubungan AS-Saudi,” merujuk kepada pembunuhan wartawan Saudi Jamal Khashoggi di konsulat Kerajaan di Istanbul, tetapi mengatakan bahawa perkongsian itu telah “muncul dari tragedi yang dahsyat ini lebih kuat, dengan perlindungan yang lebih ketat untuk memastikan kekejaman seperti itu tidak pernah berlaku lagi.”

Kejadian ini tidak sepatutnya menentukan hubungan yang akan datang, dan “apa yang berlaku bukanlah apa yang kita lakukan.”

Dia membuat kesimpulan dengan mengatakan bahawa dia “pasti bahawa krisis besar akan dihadapi kita, beberapa di antaranya kita tidak mempunyai cara untuk meramalkan. Tetapi dua negara besar kita mesti menghadapi yang tidak diketahui dengan yakin. Dan, kita harus mengatasi tantangan terbesar dewasa ini — dari epidemi yang mematikan dan ketidakamanan makanan hingga transisi yang bertanggung jawab menjadi yang dapat diperbarui — dengan semangat yang sama dengan yang pernah kita hadapi dalam agresi komunis dan ancaman terhadap produksi energi global.

“Dengan bekerjasama kita dapat membina masa depan yang kita semua impikan, masa depan belia kita dapat dibanggakan, masa depan yang kita semua layak.”

 

About Admin788

Check Also

Selepas tiga tahun yang berjaya sebagai jurulatih pasukan kebangsaan Saudi, Herve Renard melihat kejayaan Piala Dunia

Selepas tiga tahun yang berjaya sebagai jurulatih pasukan kebangsaan Saudi, Herve Renard melihat kejayaan Piala Dunia

Pada hari Sabtu, Ons Jabeur berdiri di Wimbledon Center Court dan menangis mengucapkan selamat Hari …

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.