Selasa , Februari 7 2023

Laporan: AS berada di landasan yang ‘sangat pendek’ daripada matlamat iklimnya

Ahli Kongres yang demokratik sedang mempertimbangkan percubaan terakhir untuk mencapai kesepakatan mengenai sesuatu yang menyerupai strategi persekutuan untuk mengurus pelepasan yang menyebabkan perubahan iklim. Rundingan mengenai undang-undang itu melanda kiri dan kanan: Inflasi dan perang Rusia dengan Ukraine menjadi perhatian utama kerana penggubal undang-undang mempertimbangkan kebaikan dan keburukan meluluskan satu lagi pusingan perbelanjaan utama kerajaan, yang berpotensi termasuk kredit cukai tenaga bersih bernilai kira-kira $300 bilion yang bertujuan untuk menghijaukan sektor kuasa negara. Pilihan raya separuh penggal 2022 semakin hampir; Demokrat mungkin hanya mempunyai beberapa bulan untuk menyampaikan pelan iklim sebelum Republikan mengambil kembali satu atau lebih dewan Kongres.

Tetapi perubahan iklim tidak menunggu untuk ahli politik memikirkan strategi tenaga bersih — kesan krisis iklim menjadi lebih mendalam dengan setiap tahun yang berlalu, dan pelepasan global masih meningkat. Analisis baharu daripada syarikat analitik bebas Rhodium Group menunjukkan AS berada di landasan untuk jatuh “sangat pendek” daripada matlamat iklimnya.

Rhodium menilai suite dasar berkaitan iklim yang berkuat kuasa di AS sekarang, termasuk rang undang-undang infrastruktur dwipartisan yang diluluskan Kongres tahun lalu, piawaian baharu Agensi Perlindungan Alam Sekitar untuk kenderaan ringan, dan pelbagai negeri- tahap sasaran tenaga boleh diperbaharui. Ia memadankan penilaian tersebut dengan analisis arah aliran dalam teknologi tenaga bersih, kos boleh diperbaharui, peralihan dalam pasaran tenaga, dan tinjauan ekonomi keseluruhan untuk AS Kumpulan mendapati, tanpa sebarang tindakan tambahan terhadap perubahan iklim, negara berada di landasan yang betul untuk mengurangkan pelepasan sebanyak 24 hingga 35 peratus di bawah paras 2005 menjelang akhir dekad ini.

Itu mungkin terdengar seperti satu langkah ke arah yang betul, dan pengarang laporan menyatakan bahawa prospek tahun ini adalah peningkatan berbanding analisis Rhodium yang dijalankan tahun lepas, yang menganggarkan 17 hingga 30 peratus pengurangan pelepasan menjelang 2030. Tetapi kemajuan tahun ini pada asasnya adalah kebetulan — ia disebabkan oleh pertumbuhan ekonomi yang perlahan dan kenaikan harga bahan api fosil yang didorong oleh inflasi, bukan oleh sebarang jenis usaha dasar bersepadu untuk mengurangkan pelepasan. Dan negara diunjurkan untuk melemahkan matlamatnya secara drastik untuk mengurangkan pelepasan 50 dan 52 peratus di bawah paras 2005 menjelang 2030, sebahagian daripada komitmennya kepada negara lain sebagai ahli Paris 2015 Perjanjian.

Terdapat beberapa perkara penting dalam tinjauan Rhodium 2022. Di bawah dasar semasa, pelepasan daripada sektor tenaga akan terus perlahan. Sektor pengangkutan, pada masa ini sektor pemancar tertinggi di AS, dijangka kehilangan kedudukannya di tempat pertama kepada sektor perindustrian sebagai kecekapan bahan api bertambah baik dan rakyat Amerika membeli lebih banyak kenderaan elektrik. Dan menjelang 2035, isi rumah akan mengurangkan perbelanjaan petrol berikutan peningkatan dalam jualan kenderaan elektrik, yang membawa kepada penurunan 16 hingga 25 peratus dalam kos tenaga isi rumah berbanding 2021.

Jika ada satu pandangan daripada laporan tahun ini, walau bagaimanapun, anggaran ini boleh berubah semudah sahaja. Ketidakpastian geopolitik dan ekonomi sebahagian besarnya bertanggungjawab terhadap peralihan unjuran pelepasan tahun ini. Cara negara seperti AS bertindak balas terhadap peristiwa ini boleh menetapkan peringkat untuk pengurangan pelepasan yang lebih mendalam atau pelepasan yang lebih tinggi pada tahun-tahun akan datang.

Sebagai contoh, Demokrat di Kongres mungkin berjaya meluluskan undang-undang iklim sebelum pertengahan penggal, meningkatkan industri tenaga boleh diperbaharui dan menetapkan AS pada laluan yang lebih hijau. Jika itu berlaku, penyelidikan menunjukkan bahawa negara mempunyai usaha yang baik untuk mengurangkan pelepasan 50 peratus di bawah paras 2005 menjelang sekitar 2035. Tetapi sebaliknya boleh berlaku: Amerika boleh meningkatkan pengeluaran gas aslinya untuk memenuhi permintaan Eropah, inflasi domestik boleh mendorong beberapa penggubal undang-undang Demokrat untuk meninggalkan usaha untuk menyalurkan perbelanjaan baharu ke dalam ekonomi, dan isu dengan rantaian bekalan, antara halangan lain, boleh menghalang penggunaan tenaga boleh diperbaharui.

About Admin788

Check Also

Klinik perubatan bergerak mengiringi jemaah haji yang dalam perjalanan dari Makkah ke Madinah

Klinik perubatan bergerak mengiringi jemaah haji yang dalam perjalanan dari Makkah ke Madinah

LONDON: Lawatan Presiden Amerika Syarikat Joe Biden yang akan datang ke Arab Saudi adalah “pivotal” …

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.