Khamis , Februari 2 2023

‘Laporan Khas’ menyoroti krisis makanan global yang dicetuskan oleh pencerobohan Rusia ke Ukraine

Kadang-kadang disebut sebagai ‘breadbasket of Europe’, sektor pertanian yang kaya di Ukraine terhenti awal tahun ini, ketika negara itu dilanda serangan tentera Rusia dan sekatan di pelabuhannya.

Pada “Laporan Khas,” anchor Bret Baier menerangkan secara mendalam bagaimana seluruh dunia telah memberi kesan negatif, dan apa yang dilakukan oleh pemimpin global untuk menyelesaikan krisis.

Walaupun orang Amerika telah menghadapi beberapa kekurangan yang berkaitan dengan perang Ukraine, di sisi lain dunia, ia jauh lebih suram, kata Baier.

Zelenskyy ((Pejabat Akhbar Presiden Ukraine melalui AP)

(Perang di Ukraine telah memburukkan lagi isu rantaian bekalan di seluruh dunia. Tetapi apabila kapal Rusia terus menyekat eksport dan ketika petani Ukraine bersiap sedia untuk musim menuai 2022, fasa seterusnya krisis makanan global boleh menjadi lebih teruk, “katanya.

Presiden Ukraine Volodymyr Zelenskyy baru-baru ini merujuk krisis itu juga, mendakwa “dunia bergantung kepada eksport makanan kita.”

Ukraine adalah pengeluar jagung dan gandum teratas, kata Baier, terpisah dari eksport urea berskala besar – yang merupakan kunci kepada produk baja barat.

Negara ini menyumbang 10% daripada gandum dan 14% daripada eksport jagung di seluruh dunia, kebanyakannya pergi ke negara-negara membangun di mana negara-negara lebih tidak mempunyai sumber yang diperlukan untuk pertanian tersebut.

Lexion menggabungkan penuai memotong ladang gandum semasa musim menuai di Benfleet, UK, pada Selasa, 24 Ogos 2021. (Chris Ratcliffe/Bloomberg via Getty)

Lima pembeli gandum teratas Ukraine semuanya dianggap sebagai ekonomi membangun oleh Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu, katanya, memetik Mesir, Indonesia, Pakistan, Bangladesh dan Lubnan.

Roger Cryan dari Persekutuan Biro Ladang Amerika memberitahu Baier kekurangan eksport mewujudkan ketidakstabilan di pasaran global, yang di AS menghasilkan harga yang lebih tinggi.

Presiden Majlis Eropah Charles Michel dari Belgium berkata dalam satu klip bahawa melanggar sekatan di Laut Hitam adalah keutamaan, sementara yang lain menyatakan ketidakpastian tentang berapa banyak eksport yang telah keluar dari Ukraine sejak Februari ketika pencerobohan bermula.

Baier menunjuk kepada

Kenyataan berulang Presiden Biden

) krisis makanan di AS adalah kesalahan Rusia, dengan presiden juga muncul untuk memetik sekatan Laut Hitam.

“[W]e tidak pernah melihat apa-apa seperti cukai Putin ke atas makanan dan gas,”

Sudah bergelut dengan harga diesel yang tinggi, petani Amerika dipukul sekali lagi dengan harga baja yang melambung tinggi sebahagiannya kerana eksport urea Ukraine.

Harga baja dilaporkan meningkat 80% tahun lalu dan 30% lagi setakat ini tahun ini, menjadikannya tahun baja paling murah sejak 2008, lapor Baier.

Beliau menambah bahawa dalam pertemuan antara Biden dan pemimpin G7 lain di Jerman awal tahun ini, rancangan telah dirumuskan untuk menghantar $4.5 bilion kepada negara-negara yang paling terjejas oleh kekurangan makanan.

About Admin788

Check Also

Klinik perubatan bergerak mengiringi jemaah haji yang dalam perjalanan dari Makkah ke Madinah

Klinik perubatan bergerak mengiringi jemaah haji yang dalam perjalanan dari Makkah ke Madinah

LONDON: Lawatan Presiden Amerika Syarikat Joe Biden yang akan datang ke Arab Saudi adalah “pivotal” …

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.