Selasa , Februari 7 2023

Mexico menyumbang $ 1.5 bilion untuk infrastruktur di sempadan selatan AS

Lopez Obrador sedang melawat Washington D.C., di mana beliau bertemu dengan Presiden Biden dalam mesyuarat dua hala. Seorang sumber yang biasa dengan perbincangan itu mengatakan bahawa $ 1.5 bilion telah dilakukan oleh Mexico.

Ia datang sebagai sebahagian daripada mesyuarat dua hala yang diatur selepas Lopez Obrador melangkau

Sidang Kemuncak Amerika pada bulan Jun selepas perselisihan mengenai negara-negara mana yang dijemput.

Semasa sidang kemuncak itu, A.S. mengumumkan pelbagai komitmen, termasuk bantuan ratusan juta dolar kepada pelarian dan migran, visa kerja tambahan dan penempatan semula pelarian yang diperluaskan.

Mexico menandatangani komitmennya sendiri — iaitu dalam memperluaskan program migrasinya dan melancarkan program buruh sementara yang baru.

Presiden Joe Biden bercakap ketika beliau bertemu dengan Presiden Mexico Andrés Manuel López Obrador di Pejabat Oval Rumah Putih di Washington, Selasa, 12 Julai 2022.  ((Gambar AP/Susan Walsh))

Pada Selasa, Presiden Biden menyatakan langkah lain yang dibuat oleh pentadbirannya untuk mengamankan sempadan, yang telah dilanda jumlah sempadan yang luar biasa – dengan lebih daripada 239,000 pertemuan pada bulan Mei sahaja. Beliau menekankan usaha bersama dengan Mexico untuk menghentikan pemerdagangan manusia, dan operasi yang dilancarkan pada bulan April untuk menghentikan penyeludup kedua-dua migran dan dadah maut seperti fetanyl.

Presiden Mexico Andrés Manuel López Obrador mendengar ketika dia bertemu dengan Presiden Joe Biden di Pejabat Oval Rumah Putih di Washington, Selasa, 12 Julai 2022.  ((Gambar AP/Susan Walsh))

Ia menjejaki dengan pendekatan pentadbiran melihat penghijrahan sebagai serantau, bukan cabaran AS sahaja. Pendekatan itu dipromosikan oleh pentadbiran Biden di Sidang Kemuncak di Los Angeles, di mana Biden dan bahawa AS komited untuk menawarkan 22,500 visa bukan pertanian H-2B ke Amerika Tengah dan Haiti, dan untuk menempatkan semula 20,000 pelarian dari Amerika pada TK 2023 dan 2024 (peningkatan tiga kali ganda dari tahun ini), meningkatkan program penyatuan semula untuk rakyat Cuba dan Haiti, menyediakan tambahan $ 25 juta untuk program tindak balas krisis mengenai penghijrahan dan komited untuk pembiayaan $ 314 juta melalui Jabatan Negara dan A.S. Agensi Pembangunan Antarabangsa (USAID) untuk bantuan kemanusiaan dan pembangunan untuk pelarian dan pendatang yang terdedah di seluruhe hemisfera.

Ini hanyalah permulaan,” kata Biden. Ada lebih banyak pekerjaan yang tersisa untuk menyatakan yang jelas. Setiap negara perlu bekerjasama untuk mengekalkan proses imigresen yang berperikemanusiaan dan teratur; untuk melabur dalam mengamankan sempadan, menyaring dan mendaftarkan pendatang yang memasuki negara mereka dan menghantar pulang mereka yang tidak layak untuk tinggal.

About Admin788

Check Also

Klinik perubatan bergerak mengiringi jemaah haji yang dalam perjalanan dari Makkah ke Madinah

Klinik perubatan bergerak mengiringi jemaah haji yang dalam perjalanan dari Makkah ke Madinah

LONDON: Lawatan Presiden Amerika Syarikat Joe Biden yang akan datang ke Arab Saudi adalah “pivotal” …

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.