Khamis , Februari 2 2023

Pelepasan AS menyebabkan dunia kerugian $1.9 trilion dalam kerugian ekonomi

Amerika Syarikat telah menyebabkan lebih banyak kerosakan kepada ekonomi global berbanding negara lain dengan membakar bahan api fosil, menyebabkan kehilangan $1.9 trilion dalam keluaran dalam negara kasar antara 1990 dan 2014, menurut kajian baharu yang dikeluarkan Selasa oleh Dartmouth Kolej.

Penyokong alam sekitar telah memberi amaran selama bertahun-tahun bahawa pelepasan gas rumah hijau daripada negara kaya mencetuskan kesan iklim yang dahsyat seperti kemarau, gelombang panas, banjir dan taufan, yang membawa kepada kerugian pendapatan di negara yang lebih miskin. Tetapi penyelidik Dartmouth mengemukakan beberapa dakwaan itu, mendapati bahawa lima pemancar terbesar – AS, China, Rusia, India, dan Brazil – secara kolektif menyebabkan kerugian $6 trilion di seluruh dunia, atau kira-kira 14 peratus daripada KDNK global tahunan, berbanding kajian itu. tempoh suku abad.

Kerosakan terbesar datang dari AS dan China, dua pemancar terbesar gas rumah hijau di dunia. Bersama-sama, kedua-dua negara telah menyebabkan kerugian pendapatan $3.74 trilion, hampir satu pertiga daripada jumlah kerosakan yang dikira. Rusia, India, dan Brazil masing-masing menyebabkan lebih daripada $500 bilion kerugian. Walaupun Kesatuan Eropah biasanya dikira sebagai satu blok apabila menjumlahkan pelepasan, kajian ini mempertimbangkan setiap negara secara berasingan, meletakkan negara seperti Jerman di bawah senarai. Kajian itu diterbitkan dalam jurnal Climatic Change.

Secara keseluruhan, kerugian terbesar datang dari negara yang terletak di Hemisfera Selatan . Negara seperti Bangladesh yang rendah, di mana banjir yang dipercepatkan oleh pemanasan global telah menjejaskan teruk” lebih daripada 7.2 juta orang setakat musim panas ini, telah menyumbang paling sedikit kepada perubahan iklim, kata para penyelidik, tetapi membayar harga yang paling tinggi.

Tanggungjawab untuk pemanasan terletak terutamanya pada segelintir pemancar utama, dan pemanasan ini telah mengakibatkan pengayaan beberapa negara kaya dengan mengorbankan orang termiskin di dunia, ” Justin Mankin, penolong profesor geografi dan salah seorang pengarang bersama kajian itu, berkata dalam kenyataan akhbar.

Walaupun angka itu mengejutkan, mereka sebenarnya mungkin berada pada tahap rendah. Penyelidikan tidak mengambil kira nilai kepelbagaian biologi, faedah psikologi alam semula jadi, hubungan budaya dengan alam sekitar dan kos lain yang tidak ditunjukkan dalam ukuran berasaskan pasaran seperti KDNK. Laporan PBB yang dikeluarkan Isnin menggesa negara-negara untuk mempertimbangkan aspek-aspek hubungan mereka dengan alam sekitar dan bukannya menumpukan semata-mata kepada petunjuk ekonomi.

Secara amnya, negara yang lebih kaya dan lebih utara telah mendapat sedikit manfaat daripada perubahan iklim, kata Mankin. Walaupun Kanada, Rusia dan negara-negara Scandinavia telah menghadapi kebakaran hutan dan permafrost cair, mereka juga mengalami musim tumbuh yang lebih lama dan hasil pertanian yang meningkat akibat daripada suhu pemanasan.

Ketika jurang antara kelemahan wilayah semakin ketara sejak beberapa tahun kebelakangan ini, negara seperti AS, Jerman dan Perancis berjanji untuk membantu membiayai langkah penyesuaian untuk bahagian dunia yang menghadapi risiko terbesar . Tetapi dana lambat sampai, walaupun pada 2009 berjanji untuk menyediakan $100 bilion setiap tahun bermula pada 2020.

Angka baharu kajian itu, bagaimanapun, boleh membantu mendorong inisiatif itu pada mesyuarat COP27 November di Mesir. Negara-negara dijadual membincangkan “kehilangan dan kerosakan,” usaha kontroversial untuk mendapatkan AS dan negara kaya lain membayar secukupnya untuk kemusnahan itu. Walaupun percubaan untuk mewujudkan rangka kerja undang-undang untuk pembayaran kerugian dan kerosakan telah terhenti pada perbincangan iklim global sebelum ini, gabungan aktivis belia baru-baru ini menggesa presiden COP27 untuk menjadikan mereka keutamaan.

About Admin788

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.