Selasa , Februari 7 2023

Penggubal undang-undang California bersedia untuk menyahkarbon industri perkapalan. Teknologi belum ada.

Langkah itu dibuat hanya beberapa bulan selepas pengisytiharan serupa dari Los Angeles, yang pelabuhannya bersempadan dengan Long Beach untuk membentuk Kompleks Pelabuhan Teluk San Pedro — pelabuhan terbesar AS, mengendalikan lebih daripada 275 juta tan metrik perabot, alat ganti kereta, pakaian, makanan dan kargo lain setiap tahun. Bersama-sama, resolusi kedua-dua bandar mewakili salah satu sasaran penyahkarbonan perkapalan yang paling agresif di dunia dan mencerminkan keinginan yang semakin meningkat dalam kalangan penggubal dasar dan penyokong alam sekitar untuk mengurangkan pelepasan industri.

“Kami memerlukan perkapalan utama syarikat untuk memimpin ke arah masa depan yang lebih bersih dan menghantar barangan mereka hanya menggunakan teknologi terbaik yang ada,” kata Ahli Majlis Bandaraya Long Beach, Cindy Allen dalam satu kenyataan.

Tetapi mencapai penghantaran bersih-sifar ialah tugas besar yang memerlukan kemajuan teknologi yang ketara dan pelaburan dalam bahan api alternatif — sebagai tambahan kepada pengumuman bercita-cita tinggi daripada penggubal dasar. Walaupun beberapa penyelesaian sifar pelepasan sudah wujud, pakar mengatakan ia perlu diperhalusi, dipertingkatkan dan disokong oleh dasar kerajaan untuk memudahkan penyahkarbonan seluruh industri.

Menurut Jing Sun, seorang profesor kejuruteraan marin di University of Michigan, lebih banyak usaha diperlukan untuk mencipta sistem bahan api bersih yang berdaya maju sebelum ia boleh dilancarkan secara besar-besaran. “Ia bukan sekadar isu penggunaan teknologi,” katanya.

Pada bila-bila masa, lebih daripada 50,000 kapal mengelilingi lautan dunia, membawa kira-kira 90 peratus daripada semua barangan yang didagangkan secara global dari pelabuhan ke pelabuhan. Hampir kesemua kapal ini menggunakan bahan api fosil — sama ada minyak bahan api berat seperti enapcemar, diesel atau gas asli cecair, yang kesemuanya membebaskan pelepasan gas rumah hijau yang memanaskan planet apabila dibakar. Secara keseluruhannya, industri perkapalan global bertanggungjawab untuk hampir 3 peratus daripada semua pencemaran iklim yang disebabkan oleh manusia, dan pengawal selia antarabangsa mengatakan pelepasan boleh terus meningkat tanpa tindakan segera.

 

 

Tetapi bagaimanakah anda menggerakkan kapal kargo besar — ​​yang boleh menimbang ratusan juta paun apabila dimuatkan sepenuhnya — merentasi lautan tanpa menggunakan bahan api fosil? Teknologi sifar pelepasan yang menjanakan peralihan tenaga yang pantas di sektor lain gagal apabila melibatkan penghantaran global. Bateri, sebagai contoh, pada masa ini terlalu berat untuk menolak kapal kargo merentasi lautan. Panel solar di atas kapal mengambil terlalu banyak ruang, dan kuasa nuklear menimbulkan kebimbangan keselamatan dan alam sekitar. Banyak syarikat mempunyai rancangan untuk melancarkan atau telah pun melancarkan kapal yang dikuasakan oleh biofuel — bahan api yang dihasilkan daripada tanaman tumbuhan, alga, atau lemak haiwan — tetapi pakar menjangkakan mereka memainkan peranan terhad pada masa hadapan dekarbon penghantaran disebabkan kekangan skalabiliti dan permintaan tinggi daripada sektor lain. Persekitaran Pasifik bukan untung telah mengkritik biofuel sebagai bahan api ” buntu” yang hanya dalam beberapa keadaan neutral karbon.

Hanya dua jenis bahan api alternatif secara meluas dianggap sebagai calon yang berdaya maju untuk penghantaran nyahkarbon: hidrogen hijau dan ammonia hijau. Kedua-duanya boleh dihasilkan dengan elektrik bersih dan dibakar dalam enjin pembakaran dalaman atau sel bahan api — teknologi serba boleh yang menukar tenaga kimia kepada elektrik — di mana ia tidak menghasilkan pelepasan gas rumah hijau.

Kapal juga perlu dikonfigurasikan secara berbeza untuk menggunakan bahan api yang lebih hijau. Walaupun beberapa projek perintis telah membangunkan kapal kecil berkuasa hidrogen, ia adalah persoalan lain untuk mengembangkan keserasian hidrogen dan ammonia kepada semua kapal di seluruh dunia. Menurut Sun, di Universiti Michigan, para penyelidik masih bergelut dengan banyak soalan reka bentuk dan keselamatan, seperti cara terbaik untuk menyesuaikan bahan api alternatif – yang kurang padat tenaga daripada minyak dan gas – ke atas kapal, atau cara mengandungi ammonia dengan selamat , yang boleh membebaskan nitrogen oksida berbahaya atau bahan api yang tidak digunakan apabila dibakar.

Namun, IMO bukanlah satu-satunya badan kerajaan yang mampu memacu industri perkapalan. Madeline Rose, pengarah kempen iklim untuk Pacific Environment, menyatakan bahawa pengawal selia seperti Lembaga Sumber Udara California atau Agensi Perlindungan Alam Sekitar persekutuan boleh mewajibkan piawaian pelepasan untuk semua kapal yang memasuki pelabuhan California, atau semua kapal milik AS, masing-masing. Dasar ini berpotensi merebak ke luar AS, sebagaimana piawaian 2007 California untuk pelepasan sulfur akhirnya berlaku apabila IMO mengguna pakai standard yang serupa  walaupun lebih lemah — pada 2020. Mereka juga boleh membantu menurunkan harga untuk teknologi hijau, membolehkan mereka meresap ke seluruh industri perkapalan, dengan meningkatkan permintaan secara buatan.

Dan bidang kuasa yang lebih kecil seperti Majlis Bandaraya Long Beach juga boleh membuat gelombang , membantu memupuk keadaan yang diperlukan untuk penyahkarbonan. Komitmen yang bercita-cita tinggi adalah satu cara untuk melakukannya. “Memiliki pelabuhan mengambil pendirian yang jelas sekarang … merupakan pemboleh utama demonstrasi teknologi dan peraturan yang lebih luas yang diperlukan untuk menjauhkan peralihan daripada bahan api fosil,” kata Tristan Smith, pensyarah di University College London’s Energy Institute. Tindakan lain yang boleh diambil oleh pelabuhan termasuk melarang kapal yang mencemarkan daripada menggunakan dok mereka, memberi keutamaan dok kepada kapal pelepasan sifar, atau memasang , yang membolehkan kapal memasangkan elektrik semasa berlabuh supaya mereka tidak perlu terus membakar bahan api. Kedua-dua LA dan Long Beach sudah menyediakan kuasa pantai, dan kumpulan seperti Persekitaran Pasifik mendesak mereka untuk menerima pakai dasar lain juga.

About Admin788

Check Also

Klinik perubatan bergerak mengiringi jemaah haji yang dalam perjalanan dari Makkah ke Madinah

Klinik perubatan bergerak mengiringi jemaah haji yang dalam perjalanan dari Makkah ke Madinah

LONDON: Lawatan Presiden Amerika Syarikat Joe Biden yang akan datang ke Arab Saudi adalah “pivotal” …

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.