Selasa , Januari 31 2023

Perjanjian iklim pertama untuk memusatkan suara Orang Asli mendapat sokongan antarabangsa

Perjanjian iklim pertama yang memfokuskan pada Perspektif Orang Asli terus mendapat sokongan antarabangsa selepas Forum Tetap Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu mengenai Isu Orang Asli menggesa negara anggotanya untuk menerima pakai perjanjian itu dalam laporan akhir yang dikeluarkan bulan lepas.

Dikenali sebagai Perjanjian Escazú, rancangan itu merupakan topik berulang sepanjang forum tetap Sesi ke-21, dan acara sampingannya, pada April dan Mei di New York City, di mana pemimpin kerajaan, puak dan masyarakat membincangkan isu penting yang mempengaruhi Orang Asli populasi di seluruh dunia.

Sesi tahunan borang tetap dianggap sebagai perhimpunan terbesar pemimpin Orang Asli di dunia dan laporan akhir memberikan nasihat pakar dan cadangan mengenai isu Orang Asli kepada sistem PBB melalui majlis ekonomi dan sosial.

Pada tahun 2000, Majlis Ekonomi dan Sosial Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu telah menubuhkan forum tetap untuk membincangkan isu-isu Orang Asli yang berkaitan dengan pembangunan ekonomi dan sosial, budaya, alam sekitar, pendidikan, kesihatan, dan hak asasi manusia. .

Majlis itu kemudiannya dijangka membuat cadangan kepada Perhimpunan Agung PBB, negara anggota dan agensi lain. Ia dianggap sebagai instrumen penting untuk menyebarkan maklumat tentang Orang Asli di peringkat antarabangsa.

Pengerusi forum tetap yang baru dipilih Darío José Mejía Montalvo, Zenú, bercakap mengenai perjanjian itu semasa ucapan pembukaannya pada hari pertama sesi.

Beliau terus menerangkan kepentingan Perjanjian Escazú, kemudian menggesa negeri-negeri yang masih belum melanggan perjanjian itu untuk menerima pakainya dan bagi mereka yang perlu melaksanakannya dengan lebih cepat.

Perjanjian Escazú

Ia secara rasmi dikenali sebagai Perjanjian Serantau mengenai Akses kepada Maklumat, Penyertaan Awam dan Keadilan dalam Perkara Alam Sekitar di Amerika Latin dan Caribbean . Ia ditandatangani pada 2018 di Escazú, Costa Rica selepas bertahun-tahun merancang, menyediakan dan rundingan antara negara Latin dan Caribbean. Pada masa ini daripada 24 negara yang telah menandatangani perjanjian itu, 12 telah mengesahkannya menjadi undang-undang.

Salah satu tunggak Perjanjian Escazú bermula dengan memastikan penjanaan dan penyebaran maklumat alam sekitar tepat pada masanya kepada komuniti yang terjejas .

Perjanjian Escazù mula berkuat kuasa pada April 2021 dan setahun kemudian, seperti yang digariskan, Persidangan Pertama Para Pihak telah berlangsung. Persidangan itu mewujudkan penyertaan orang ramai sepanjang tiga hari acara itu, yang bermula dengan perbahasan tegang mengenai perkara itu.

Momen itu dicetuskan oleh beberapa minit tegang semasa rundingan apabila delegasi Bolivia membentangkan projek yang akan menghapuskan kemasukan orang ramai dalam lembaga pengarah, menurut Berita Mongabay

. Topik lain ialah penubuhan pasukan petugas yang khusus memberi tumpuan kepada memantau keadaan di sekeliling pembela alam sekitar, menurut saluran berita itu.

Persidangan Pertama Pihak Escazú – yang berada di Santiago, Chile – menandakan langkah pertama ke arah pelaksanaan perjanjian yang berkesan tetapi semasa satu acara sampingan, yang dihoskan oleh Rangkaian Tindakan Bumi dan Iklim Wanita, wanita menyuarakan kebimbangan mereka yang berlarutan.

Menangani pelanggaran hak asasi manusia dan alam sekitar

Laporan akhir forum tetap menggesa negara anggota untuk menerima pakai Perjanjian Escazú kerana ia merupakan langkah yang perlu untuk memastikan hak, perlindungan dan keselamatan Orang Asli.

Menurut laporan 2021 , tahun sebelumnya merupakan tahun terburuk dalam rekod pembunuhan pembela alam sekitar, dengan lebih separuh daripada serangan berlaku di tiga negara sahaja: Colombia, Mexico dan Filipina.

Laporan itu diterbitkan oleh Global Witness, sebuah organisasi bukan untung antarabangsa yang telah menyiasat pelanggaran hak alam sekitar dan hak asasi manusia serta mengaitkan pengekstrakan sumber semula jadi dengan serangan dan pembunuhan yang meluas. Walau bagaimanapun, lebih banyak data terkini menunjukkan peningkatan dramatik dalam pembunuhan.

Setakat ini pada 2022, 99 pemain pertahanan telah dibunuh setakat 4 Julai, menurut Institut Pengajian Pembangunan dan Keamanan yang menjejaki pembunuhan di Colombia. Kira-kira satu pertiga daripada mereka yang terbunuh adalah Orang Asli atau keturunan Afro.

Banyak komuniti Orang Asli diserang dan dipindahkan, terpaksa meninggalkan wilayah mereka kerana projek ekstraktif yang sah dan tidak sah, seperti perlombongan dan pembalakan, serta narko-paramilitari. Pakar berkata keganasan yang semakin meningkat semakin merebak ke dalam komuniti luar bandar yang berjiran.

Kesan daripada perjanjian itu menjangkaui masyarakat Orang Asli. Ia juga mendapat sokongan daripada institusi perbankan pelbagai hala dan Pertubuhan Kerjasama dan Pembangunan Ekonomi, yang mengiktiraf kepentingan perjanjian itu sebagai alat untuk menjana kepastian dan kestabilan dalam pelaburan. Pemimpin berharap, dengan sokongan daripada forum tetap, Perjanjian Escazú dapat terus menjana sokongan dan pelaksanaan yang betul.

About Admin788

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.