Selasa , Februari 7 2023

UAE melabur $ 2 bln dalam ‘taman makanan’ India berteknologi tinggi untuk mengurangkan kekurangan

BANGKOK: Pegawai kewangan tertinggi dari Kumpulan 20 negara kaya dan membangun terkemuka bertemu di pulau Bali Indonesia pada hari Jumaat mencari strategi untuk mengatasi kejatuhan ekonomi dari perang di Ukraine, inflasi dan krisis global yang lain.

Menteri Kewangan Indonesia Sri Mulyani Indrawati membuka mesyuarat dua hari itu dengan menggesa rakan-rakan menteri kewangan, ketua bank pusat dan pemimpin lain untuk mencari jalan untuk membina jambatan, bukan dinding.” Beliau berkata akibat kegagalan, terutamanya bagi negara-negara yang kurang kaya, akan menjadi “bencana.”

Jutaan dan berjuta-juta jika tidak berbilion orang bergantung kepada kita,” kata Indrawati.

Mesyuarat di bandar peranginan Nusa Dua Bali mengikuti perhimpunan di sana menteri luar awal bulan ini yang gagal mencari titik persamaan mengenai perang Rusia di Ukraine dan kesan globalnya.

Mesyuarat kewangan G-20 di Washington, DC pada bulan April menyaksikan pegawai dari AS, Britain, Perancis, Kanada dan Ukraine keluar untuk membantah kehadiran utusan Rusia. Mesyuarat itu berakhir tanpa mengeluarkan kenyataan bersama.

Namun, mesyuarat kewangan G-20 mempunyai kelebihan kerana kurang bersifat politik, kata Indrawati.

Indonesia, sebagai tuan rumah, telah cuba bertindak sebagai “broker jujur,” katanya, menyatukan Timur dan Barat yang dibahagikan dalam G-20, perpecahan yang telah mengasah sejak Rusia menyerang Ukraine pada akhir Februari.

Tidak ada “buku permainan” untuk bagaimana mencari persetujuan memandangkan ketegangan yang belum pernah terjadi sebelumnya mengenai perang, kata Indrawati.

Para pemimpin kewangan mencari cara untuk menyelaraskan bagaimana mereka menggembalakan ekonomi mereka melalui inflasi yang berjalan pada tahap tertinggi 40 tahun, rantaian bekalan yang tidak menentu dan kesesakan akibat wabak koronavirus dan mengukuhkan sistem kewangan terhadap risiko masa depan.

G-20 berjaya merapatkan perbezaan dalam menangani krisis kewangan global 2008 dan wabak itu, kata Indrawati.

“Tindakan yang kita ambil akan memberi kesan yang sangat penting kepada dunia,” katanya.

Satu matlamat utama Setiausaha Perbendaharaan AS Janet Yellen dan beberapa pegawai kewangan Barat yang lain adalah mendapatkan persetujuan untuk menetapkan had harga minyak Rusia yang mungkin membantu mengawal kos tenaga dan mengurangkan inflasi tinggi selama beberapa dekad yang dilihat di banyak negara sambil juga mengehadkan akses Moscow kepada pendapatan untuk membiayai usaha perangnya.

Yellen berkata tiada harga belum ditentukan untuk topi sedemikian, tetapi tahap itu perlu menjadi satu yang jelas memberi Rusia insentif untuk terus menghasilkan, yang akan menjadikan pengeluaran menguntungkan bagi Rusia.

Beliau berkata beliau “berharap” bahawa negara-negara seperti China dan India yang baru-baru ini meningkatkan import minyak mentah Rusia, dijual pada harga yang tinggi, akan melihatnya sebagai kepentingan diri mereka sendiri untuk mematuhi had harga.

Tanpa had harga, EU dan mungkin larangan AS untuk menyediakan insurans dan perkhidmatan kewangan lain akan berkuat kuasa.

Yellen tidak mengatakan jika dia akan keluar dari mesyuarat pintu tertutup pada hari Jumaat semasa ucapan oleh wakil Rusia ke ceramah. Tetapi dia berkata ia tidak boleh menjadi “perniagaan seperti biasa berkenaan dengan penyertaan Rusia pada mesyuarat ini.”

Pada mesyuarat minggu lepas, Setiausaha Negara AS Antony Blinken dan Menteri Luar Rusia Sergey Lavrov hadir di bilik yang sama pada masa yang sama untuk kali pertama sejak perang Ukraine bermula tetapi mereka dengan tegas mengabaikan satu sama lain.

Lavrov berjalan keluar dari prosiding sekurang-kurangnya dua kali: sekali apabila rakan sejawatannya dari Jerman Annalena Baerbock bercakap pada sesi pembukaan dan sekali lagi sebelum Menteri Luar Ukraine Dmytro Kuleba bercakap.

Tertangkap di tengah-tengah sebagai tuan rumah, Indonesia telah menggesa para pegawai dari semua pihak untuk mengatasi ketidakpercayaan demi planet yang menghadapi pelbagai cabaran dari coronavirus hingga perubahan iklim ke Ukraine.

Indonesia adalah antara negara membangun yang menghadapi kekurangan bahan api dan bijirin akibat perang dan ia mengatakan bahawa G-20 mempunyai tanggungjawab untuk meningkatkan dan memastikan perintah global berasaskan peraturan tetap relevan.

 

About Admin788

Check Also

Selepas tiga tahun yang berjaya sebagai jurulatih pasukan kebangsaan Saudi, Herve Renard melihat kejayaan Piala Dunia

Selepas tiga tahun yang berjaya sebagai jurulatih pasukan kebangsaan Saudi, Herve Renard melihat kejayaan Piala Dunia

Pada hari Sabtu, Ons Jabeur berdiri di Wimbledon Center Court dan menangis mengucapkan selamat Hari …

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.